Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Μεταμόρφωσης

Στις 14/11/2023 το Τμήμα Προάσπισης & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), και την Εταιρεία AKOUSTICA MEDICA, πραγματοποίησε δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας».

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. 1 στους 10 αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής. Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνεται ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με τον ιατρό Γρηγοριάδη Γεώργιο, Αναπληρωτή Διευθυντή ΩΡΛ του Metropolitan General και τον Νεόφυτο Βαγγέλη, ειδικό ακοοθετιστή του Κέντρου Ακοής Νέας Ιωνίας της εταιρείας Acoustica Medica. Εξετάστηκαν συνολικά 50 Πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 15 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Την Δράση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ο προληπτικός έλεγχος είναι ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να κάνουμε για την διατήρηση της υγείας μας. Στο Δήμο Μεταμόρφωσης στηρίζουμε πρωτοβουλίες που προάγουν και προστατεύουν την υγεία μας μέσω των δράσεων προληπτικής ιατρικής που διοργανώνει το Τμήμα Προάσπισης & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας. Η μεγάλη επιτυχία και αυτής της δράσης για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας, με μεγάλη προσέλευση των δημοτών, μας χαροποιεί ιδιαίτερα και φανερώνει την ανάγκη των δημοτών για σχεδιασμό ανάλογων δράσεων στο μέλλον» .

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. Η βαρηκοΐα σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών.»

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή δήλωσε: «Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ, μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά με την υγεία των πολιτών να παραμένει βασική επιλογή μας.»

Την Ημερίδα στήριξαν με τη παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Προάσπισης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας,Παναγιώτης Λουσίδης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Χριστίνα Αντωνοπούλου.