Πάνω από 200 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά και Λαύριο

Ανεκτέλεστα παραμένουν πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω ισχυρών ανέμων, που σύμφωνα με την ΕΜΥ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 9 και πρόσκαιρα στα πελάγη τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Σε ισχύ είναι εξάλλου απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Θάσος,Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα ή αύριο καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Πάνω από 200 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας

Συνολικά 243 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων και παροχές βοηθείας, έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες, Σάββατο, έως σήμερα τις 7 το πρωί, λόγω θυελλωδών ανέμων, ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, αλλά και χιονοπτώσεων σε περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα:

-Στην Περιφέρεια Αττικής 61 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 κοπές δέντρων και 23 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 23 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 43 επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στην Τ/Κ Κερασιάς Φλώρινας.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 11 άτομα όταν ακινητοποιήθηκαν τα οχήματά τους λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.

-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 κοπές δέντρων

-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 24 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 20 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 18 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Ηπείρου 17 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων

-Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Κρήτης 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι , σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε χθες Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 24-11-2023, αναβαθμίστηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στον σύνδεσμο:bit.ly/47QMjKi

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας

Προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης και παγετού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου

* Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης

Στο μεταξύ, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιαλείας, όπου γινόταν, για προληπτικούς λόγους, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Όμως, με δυσχέρεια πραγματοποιείται, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του 80ου χιλιομέτρου της παλαιάς εθνικής οδού, Κορίνθου – Πατρών, στην περιοχή Μετόχι Αιγιαλείας.

Επίσης, λόγω πτώσης πετρών στο οδόστρωμα, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας, στην περιοχή Βράχος, όπως και στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς.

Παράλληλα, προβλήματα έχουν προκληθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία παραλιακών δρόμων και συγκεκριμένα στις περιοχές Βραχνέικα και Ρίο, του Δήμου Πατρέων, καθώς και στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα, λόγω ύπαρξης φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ