Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία λόγω φόβων για νέα έκρηξη ηφαιστείου

Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall, γύρω από το οποίο έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αρχές έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) εκφράζει ανησυχία ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος, εξαπλώνονται υπόγεια και θα μπορούσαν να εμφανιστούν εκεί.

Οι δονήσεις επικεντρώνονται στη χερσόνησο Reykjanes, η οποία παρέμενε αδρανής στην ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021, αναφέρει το BBC.

Την Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή οδήγησε στο κλείσιμο του κοντινού ορόσημου Blue Lagoon. Πάνω από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το cnn.gr.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για εκκένωση ήρθε αφού ο ΙΜΟ δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια «ροή μάγματος που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή να φτάσει στο Γκρίνταβικ».

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, η υπηρεσία είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν επρόκειτο για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης» αλλά για προληπτική εκκένωση, καλώντας τους να «παραμείνουν ήρεμοι, γιατί έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί και ανοίγουν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο ΙΜΟ είπε ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη σεισμική δραστηριότητα», με δονήσεις να σημειώνονται στο Γκρίνταβικ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσθεσε ότι το μάγμα πιθανότατα έχει επεκταθεί κάτω από την πόλη και «δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς» εάν ή πού θα μπορούσε να εμφανιστεί.

Από το 2021 έχουν σημειωθεί 3 ηφαιστιακές εκρήξεις μικρής κλίμακας στην περιοχή.