Σ. Φάμελλος: Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία, τον Έβρο και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Κατηγορείστε γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη μπροστά σε έναν γνωστό κίνδυνο, ενώ γνωρίζατε τα εργαλεία και έτσι οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει προνοώντας ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε αρχικά ότι, παρότι στο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης ήταν και η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, «δεν συζητήθηκε το αναπτυξιακό μοντέλο» και ότι μίλησε λίγο απ’ όλα. Σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση ή την επανεξέταση λειτουργίας του οικισμού της Μεταμόρφωσης, είπε ότι τόσο εκεί όσο και σε άλλα χωριά όπως το Βλοχό και το Σωτήριο δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου μετά από δύο μήνες καταστροφής και αστεγίας.

Σχολίασε ότι δεν μπορεί να ακούει τον πρωθυπουργό να λέει ότι η Μεσόγειος είναι κλιματικό hotspot όταν αυτά είχαν μπει στη συζήτηση της στρατηγικής για την κλιματική κρίση που ψηφίστηκε ως νόμος το 2016. «Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από σοβαρότατες καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ ήταν εν γνώσει της πολιτείας, και δικής σας, τα εργαλεία που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί «αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη» και «γιατί δεν έχετε την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσετε σήμερα ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στα μέρη που έχουν πληγεί».

«Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4 χρόνια», πρόσθεσε, «για τις πλημμύρες, για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά τα μεγέθη και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία θα ήταν μικρότερες», σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η ΝΔ είναι κυβέρνηση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί παρότι είχε δύο έγγραφες προειδοποιήσεις από την ΕΕ το 2022, δεν έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμύρας και επικινδυνότητας που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό το 2018. «Με τον ίδιο τρόπο δεν έχουν αναθεωρηθεί τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής που έπρεπε να είχε γίνει 31/12/21 και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας», συμπλήρωσε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε τη γνώση και τη λειτουργία της πολιτείας γιατί η πολιτεία γνώριζε από το ‘18 ποιες είναι οι ζώνες υπό κίνδυνο για πλημμύρα, «άρα όταν οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τα καιρικά φαινόμενα τρεις μέρες πριν και η πολιτεία είχε αυτούς τους χάρτες, απαξίωσε και την επιστήμη και την πολιτεία η κυβέρνησή σας».

Ανέφερε ότι το master plan που τώρα ζητά η χώρα να ξεκινήσει από μια εταιρεία με ξένη τεχνογνωσία, έπρεπε να είχε ξεκινήσει το ‘19-‘20. Είπε ότι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη Θεσσαλία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει έναν όρο: «Θα πρέπει τώρα άμεσα να ανακαλέσετε το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων που έχετε ήδη καταθέσει για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, γιατί σε αντίθεση με τον σχεδιασμό που κάνουν οι Ολλανδοί, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης, που κόπτεται για τις περιβαλλοντικές λύσεις, έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό που έχει βάλει σε διαβούλευση».

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση στις τοπικές κοινωνίες που έχουν πληγεί. «Ειδικά για τη Θεσσαλία πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε κανέναν προβληματισμό για τη μελέτη που θα καταθέσουν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Έπρεπε όμως να γίνει μια καταστροφή για να υλοποιήσει η Πολιτεία ένα μικρό κομμάτι του σχεδιασμού που έχουμε παραδώσει εμείς το ‘18;».

Σημείωσε ότι ούτε στη Θεσσαλία προχώρησαν έργα που θα είχαν αποτέλεσμα και την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής, ούτε στον Έβρο προχώρησαν οι επίσημες πολιτικές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Σχετικά με αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η πυρκαγιά στη Δαδιά συνέπεσε με παράλληλα μέτωπα ανά τη χώρα δυσκολεύοντας την κατάσταση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι όμως «αυτούς τους πυροσβέστες σήμερα θα τους βρείτε στα πεζοδρόμια γιατί είναι άνεργοι, γιατί τελείωσαν οι συμβάσεις και δεν τους προσλάβατε ξανά». Χαρακτήρισε δε αντιεπιστημονική κίνηση την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Αναφορικά με τον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Δαδιά, ο κ. Φάμελλος ζήτησε για τις καμένες προστατευόμενες περιοχές να υπάρχει αναστολή των χωροθετήσεων έργων κατηγορίας αδειοδότησης Α1 και Α2, ενώ για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας να υπάρχει αναστολή των έργων επιπέδου Α1 μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις περιοχές Natura 2000 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανατεθειμένες τις μελέτες «και δεν έχετε προχωρήσει την αδειοδότηση εδώ και πέντε χρόνια».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι άκουσε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον φορέα υδάτων στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι όμως είναι ο πρωθυπουργός που «από τη μια κατάργησε την ειδική γραμματεία υδάτων και δεν στελέχωσε τις διευθύνσεις υδάτων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις -άρα είστε υπεύθυνος για την κατάρρευση του διοικητικού μηχανισμού που θέλετε τώρα να ιδρύσετε-, ενώ καταργήσατε και τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών όπως στη Δαδιά». Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η κλιματική κρίση θα είναι ευκαιρία για τον τουρισμό, όταν στο Πήλιο δεν υπάρχουν δρόμοι και παραλίες. Επίσης ότι δεν μπορεί να λέει ότι έχει λύσει προβλήματα επειδή εγκρίθηκαν κάποιες χρηματοδοτήσεις προς δήμους «που δεν πήγαν ποτέ».

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει νέους οικονομικούς πόρους, «το μόνο που πάτε να καλύψετε είναι ότι απεντάχθηκαν 4 αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 180 εκατ. και πάτε τώρα να καλύψετε με κινήσεις εκ των υστέρων την πολιτική χασούρα γιατί έχετε εκτεθεί. Σχολίασε ότι «ζητάμε ειδικό κονδύλι από την ΕΕ για την Ελλάδα» και πως ενώ ο κ. Βορίδης είχε απαντήσει γραπτά σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν αιτηθήκατε, τώρα μας λέτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το κονδύλι».

Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος είπε ότι ενώ σε μνημονιακά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρώτη εθνική στρατηγική το 2016, «την έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια». Τόνισε ότι αυτή πρέπει να επικαιροποιηθεί γιατί τα κλιματικά μοντέλα άλλαξαν και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει το Αστεροσκοπείο με τους άλλους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσουν και μετά να πάρει τα κλιματικά μοντέλα και να υπάρξει συζήτηση για νέα εθνική στρατηγική. Επιπλέον ζήτησε να σταματήσει ο διχασμός της κλιματικής πολιτικής με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ