Test Ride: Honda Transalp 750

Tο νέο Transalp φτιάχτηκε με στόχο την απευθείας αναμέτρηση με τον ανταγωνισμό σε μία κατηγορία που οι προηγούμενες τρεις γενιές του είχαν να δώσουν πιο εύκολες μάχες. Κανένα Transalp έως τώρα δεν είχε στόχο να ανταπεξέρχεται στην γρήγορη οδήγηση, ούτε ξεκινούσε καμία περιγραφή δοκιμής του, από ακριβώς αυτό τον τρόπο χρήσης. Το γεγονός πως μπορούσες να κινηθείς με γρήγορο ρυθμό με όλα τα προηγούμενα Transalp, δεν σημαίνει πως είχαν φτιαχτεί και για αυτό ούτε ήταν αυτό το μοντέλο μία εξωτική μοτοσυκλέτα ή κάποια από εκείνες που επικεντρώνονται να κάνουν ένα πράγμα καλά, θυσιάζοντας την βαθμολογία στην υπόλοιπη βεντάλια αξιολόγησης

Για αυτό και το Transalp είναι ένα από τα μοντέλα με τα μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των αναβαθμίσεών του, για αυτό και ποτέ δεν κυνηγούσε τον ανταγωνισμό κατά πόδας και απλά αδιαφορούσε για τις συγκρίσεις. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1986, σχεδόν στα πρώτα γενέθλια του περιοδικού MOTO, και κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά. Από αυτό το θρυλικό XL600V που μπορούσε κανείς να το αγοράσει καινούριο μέχρι και το 2000(!) δανείζεται τώρα τα χρώματα το νέο XL750 Transalp. Ένας από τους τρεις χρωματικούς συνδυασμούς και εκείνος που το αναδεικνύει περισσότερο, όταν τα αντικρύζεις από κοντά. Η προσέγγιση της Honda για το Transalp ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη: Να προσφέρει μία αξιόπιστη μοτοσυκλέτα με την οποία ταξιδεύεις χωρίς κόπο, παρέχει ευκολία χρήσης στην καθημερινή μετακίνηση και συντηρεί τις Adventure ανησυχίες σου με την υπόσχεση πως δεν θα σε δυσκολέψει στους χωματόδρομους. Ούτε κάτι περισσότερο, ούτε κάτι λιγότερο από αυτό. Όσο εξυπηρετούσε αυτές τις ανάγκες δεν χρειαζόταν και να αλλάξει, για αυτό και έμεινε στην παραγωγή από το 1986 έως και το 1999, μία περίοδο μεγάλων αλλαγών στις υπόλοιπες κατηγορίες. Όπως ήταν βέβαια και η οκταετία μετά το 2000 που επίσης έμεινε δίχως αλλαγές ή φυσικά η τρίτη γενιά με επίσης ρεκόρ παραμονής χωρίς βασικές αλλαγές, φτάνοντας έως και το 2017 να είναι ίδιο! Η τρίτη γενιά ήταν και η πρώτη με 19αρη εμπρός τροχό και σωστά κάνει η Honda και επιστρέφει τώρα στις ΄21 ίντσες με βάση αυτό που ζητά η πλειοψηφία. Διότι εκεί, στην πλειοψηφία των πωλήσεων που βλέπει να σημειώνονται, είναι και η απάντηση για τις επιλογές της.

Όπως επιτάσσουν οι καιροί, ο αναβάτης έχει στη διάθεσή τέσσερα διαφορετικά προγράμματα (Sport, Standard, Rain, Gravel)Εκτός από την απόκριση του κινητήρα ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει το φρένο του τελευταίου σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Έχει επίσης πέντε συνολικά ρυθμίσεις για το traction control, που φέρει ενσωματωμένο το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του εμπρός τροχού, ενώ δύο σταδίων είναι το ABS, το οποίο απενεργοποιείται στον πίσω τροχό για κίνηση στο χώμα.Η ενημέρωση του αναβάτη γίνεται από μία έγχρωμη TFT οθόνη όπου οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε ομάδες με το κάτω μέρος να φιλοξενεί τους δύο υπολογιστές ταξιδιού -απεικονίζεται ένας κάθε φορά. Δεξιά είναι συγκεντρωμένες οι επιλεγμένες ρυθμίσεις των riding modes, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης καταλαμβάνουν το αναλογικό στροφόμετρο και δείκτης βενζίνης μαζί με την ψηφιακή ένδειξη του ταχύμετρου.

Οι παλαιότεροι θα γκρινιάξουν για τον δικύλινδρο εν σειρά αναφέροντας τον «χαρακτήρα» που χάθηκε. Χαρακτήρα είχε όμως το Crossrunner, όχι το Transalp και δεν είδε κανείς να δημιουργούνται ουρές για τις πωλήσεις του Crossrunner, οπότε ο χαρακτήρας από μόνος του δεν είναι αρκετός. Σε κάθε περίπτωση το τέλος των V το είχαμε προαναγγείλει πάνω από πέντε χρόνια, όχι γιατί είχαμε κάποια πληροφορία αλλά γιατί βλέπαμε που οδηγείται η εξέλιξη. Ήταν περισσότερο μία μαντεψιά για το μέλλον και λιγότερο βεβαιότητα, όπως για παράδειγμα ήμασταν βέβαιοι πριν απαντήσουμε στις φήμες περί της ονομασίας του Transalp ή της ιπποδύναμής του, με κάποια σχόλια να λένε τότε «σιγά ρε παιδιά που θα έχει 90 ίππους, πως θα πουλήσουν τότε το Africa Twin;». Να λοιπόν που έχει την ίδια ακριβώς αναλογία κιλών ανά ίππο με την μεγαλύτερη On-Off μοτοσυκλέτα της Honda από έναν αποδοτικό δικύλινδρο εν σειρά που προσπαθεί να θυμίσει V, έχοντας στρόφαλο 270 μοιρών.

Λανθασμένη είναι η επιλογή της Honda να βάλει σαμπρέλα εμπρός και πίσω, από την στιγμή που σου δίνει αυτές τις δυνατότητες στην σβέλτη οδήγηση. Το marketing θα πει πως η σαμπρέλα επιλέχτηκε για καλύτερη συμπεριφορά στο χώμα, αυτό πράγματι ισχύει, αλλά για ένα πολύ περιορισμένο εύρος χρήσης που αφορά την μειοψηφία εκείνων που θα αποκτήσουν το νέο Transalp και μάλιστα δεν είναι και το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε κάποιος που ανήκει σε αυτό το μειοψηφικό σύνολο, θα είχε ξεκινήσει από τις αναρτήσεις.

23YM XL750 Transalp

Οι αναρτήσεις είναι μία χαρά εξαιρετικές μέχρι να αρχίσεις να οδηγείς πολύ επιθετικά, όπως επίσης οι εργοστασιακές ρυθμίσεις για αναβάτη 85 κιλών είναι προς την «μαλακιά» για να το πω απλά, κατεύθυνση. Με συνεπιβάτη και αποσκευές σίγουρα θα χρειαστείς δύο τουλάχιστον κλικ στην προφόρτιση, αλλά για το αν χάνεται η γραμμικότητα της ανάρτησης ή όχι μετά από κάτι τέτοιο είναι νωρίς ακόμη για να το πει κανείς και επιβάλλεται αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν με την δοκιμή στην Ελλάδα όπου και θα φανεί αν υπάρχει αλλαγή συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση θεωρείστε από τώρα δεδομένο πως η σταθερότητα του Transalp δύσκολα θα χαθεί. Μάρτυρας το μακρύτερο κατά 125mm και φαρδύτερο κατά 48mm υποπλαίσιο, που είναι επίσης ενισχυμένο εσωτερικά με πρόσθετα νεύρα, ώστε να είναι σε θέση να υποσχεθεί πως φορτώνοντας συνεπιβάτη και αποσκευές, το Transalp δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Το μαθηματικό μοντέλο που κατέληξε η Honda πως μπορεί να τα κάνει πράξη όλα αυτά και ταυτόχρονα πως θα διατηρηθεί η ευελιξία, είναι η 50% αύξηση της ακαμψίας.

Με την ισχύ να φτάνει στους 92 ίππους και τη ροπή στα 75 Nm, ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας με τις τέσσερεις βαλβίδες στον κύλινδρο και τον έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο είναι ο ίδιος με εκείνον που φέρει και το νέο street Hornet. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και περιστρέφονται κυρίως γύρω από την χαρτογράφηση του ψεκασμού για ακόμη πιο γλυκιά απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, όπως επιτάσσει άλλωστε η κατηγορία και στην διαφορετική εξάτμιση.

Αποδίδοντας μεστά από χαμηλά, το μοτέρ με τον στρόφαλο των 270 μοιρών ακούγεται σαν V κινητήρας με το στάνταρ τελικό της εξάτμισης να απελευθερώνει ένα διακριτό μπάσο ήχο που συμπληρώνεται από το ηχητικό εφέ που παράγει το φιλτροκούτι και ανεβάζει τη διάθεση του αναβάτη. Η απόδοση κλιμακώνεται γραμμικά και σχετικά ήπια μέχρι τις 7.000 σ.α.λ. με την ελαστικότητα να προσθέτει αναμφίβολα πόντους στην καθημερινή μετακίνηση, αν και μέχρι τις 3.000 σ.α.λ. λίγη περισσότερη ροπή θα ήταν καλοδεχούμενη. Από τις 7.000 στροφές και μέχρι τον κόφτη, ο κινητήρας βρίσκει νέες ανάσες στις «streetάδικες καταβολές» τουΤον δικό τους σημαντικό ρόλο στην απρόσκοπτη κίνηση σε κάθε συνθήκη παίζουν ο πολύ προοδευτικός συμπλέκτης με τον έλεγχο να γίνεται μέσω μιας ιδιαίτερα μαλακής στο τράβηγμα μανέτας, αλλά και το υποδειγματικό κιβώτιο.

Τυπικός για μεγάλη μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρείας, ο επιλογέας των ταχυτήτων παρουσιάζει ελάχιστο τζόγο και πολύ μικρές διαδρομές και «κουμπώνει» τις σχέσεις με χαρακτηριστική σαφήνεια και ευκολία.Στον τομέα της κατανάλωσης οι 92 ίπποι που ανακοινώνει η Honda μάλλον δημιουργούν στο μυαλό του αναβάτη εικόνες… στενής φιλίας με τον βενζινά της γειτονιάς. Ωστόσο στην πράξη το μοτέρ έχει εντελώς διαφορετική άποψη με τα 5,4 λτ.100/χλμ. να αποτελούν μια τιμή που κάνει την εμφάνισή της στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ως μέση τιμή χωρίς να απαιτείται προσπάθεια για εξοικονόμηση καυσίμου. Με λίγη προσπάθεια τιμές ακόμη και κάτω από πέντε λίτρα είναι εφικτές για έναν κινητήρα που τα καταφέρνει εξαιρετικά στο σύνολό του.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα βρίσκονται σε συμφωνία με το σύγχρονο εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συνόλου που ξεχωρίζει για τα πολύ υψηλά επίπεδα φιλικότητας και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει στον αναβάτη σε κάθε περίσταση. Πολύ μαλακές στην αρχική τους διαδρομή, οι αναρτήσεις της Transalp εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα κύλισης και ανάλογα επίπεδα απορροφητικότητας σε άσφαλτο και χώμα με το γενικό set up να στοχεύει προς την άνεση σε κάθε τερέν. Η συγκροτημένη εικόνα που παρουσιάζει η μοτοσυκλέτα της Honda διατηρείται και σε πιο γρήγορο ρυθμό στην άσφαλτο. Η ιαπωνική adventure επιδεικνύει στιβαρότητα και φροντίζει να «συνδέσει» τον αναβάτη με τον εμπρός τροχό συνδυάζοντας την ικανοποίηση με τη διασκέδαση.

Η έξτρα ψηλότερη ζελατίνα που έφερε η Translap της δοκιμής προσφέρει καλά επίπεδα προστασίας παρά το σχετικά μικρό πλάτος της αλλά και την απόσταση που την χωρίζει από τον αναβάτη. Απομακρύνει αποτελεσματικά τον αέρα από τον κορμό και το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού και οι αναταράξεις στο κράνος, σε αναβάτες άνω του 1,8 μ., θα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο σε απαγορευτικές για μεγάλα ταξίδια ταχύτητες -πάνω από τα 160 χλμ./ώρα.Στην σωστή κάλυψη του αναβάτη συνεισφέρουν επίσης οι χούφτες (επίσης έξτρα) αλλά και η συνολική σχεδίαση του εμπρός μέρους της μοτοσυκλέτας που απομακρύνει μεγάλες ποσότητες αέρα και από την περιοχή των γονάτων.

Η τιμολογιακή πολιτική της Honda δίνει παράλληλα στη νέα Transalp ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο για να αντιμετωπίσει τον ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνισμό της κατηγορίας, ο οποίος προέρχεται πλέον από όλες τις πλευρές. Αυτό παρόλο που κάποια από τα στοιχεία που έφερε η πλούσια εξοπλισμένη έκδοση της δοκιμής, και ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη χρηστικότητα και τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας (χούφτες, ποδιά), θα έπρεπε να ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμόΗ σχετική έλλειψη εξοπλισμού αντισταθμίζεται ως έναν βαθμό από την υψηλή «Made in Japan» ποιότητα κατασκευής, την ισχύ του οικονομικού και ευχάριστου κινητήρα αλλά και στάνταρ συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του αναβάτη. Όλα μαζί κάνουν τη νέα και πολύ ισορροπημένη σε κάθε σημαντικό τομέα Honda Transalp έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τους λάτρεις της κατηγορίας που κινούνται για την επόμενη αγορά τους αφού θα πρέπει να την προσθέσουν τώρα στη λίστα τους και μάλιστα πολύ ψηλά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: Εν σειρά δικύλινδρος, 8βάλβιδος, 755 κ.εκ., 92 PS, 75 Nm
Μετάδοση: Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Διαστάσεις (Μήκος, πλάτος): 2.325 χλστ., 838 χλστ.
Γεωμετρία (Μεταξόνιο, ίχνος, κάστερ), 1.560 χλστ., 111 χλστ., 27 μοίρες
Ύψος σέλας: 850 χλστ.
Διαδρομές αναρτήσεων Ε/Π (χλστ.): 200/190
Ρεζερβουάρ: 18 λτ.
Βάρος: 208 κιλά πλήρες υγρών
Τροχοί Ε/Π: 90/90-21”- 150/70-18”

Τιμή: Από 11.500 ευρώ

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ