Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» έφτασε στην Κίνα

Με πρώτο σταθμό το Hunan Museum, στην πόλη Τσανγκσά της περιφέρειας Χουνάν, ένα από τα λαμπρότερα κινεζικά μουσεία που προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, την περιοδεία της στην Κίνα η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

«Έφτασε επιτέλους η ώρα για τους “Έλληνες” να βρουν τον δρόμο τους στην Κίνα. Αυτή η ιδιαίτερα σημαντική, παγκόσμιας κλάσης, έκθεση θα προσφέρει γενναιόδωρα στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία μίας συνολικής εποπτικής ματιάς μιας ιστορικής περιόδου 4000 ετών, η οποία διέπλασε την παγκόσμια ιστορία, λογοτεχνία, επιστήμη, τέχνη και ιστορία της τέχνης» δήλωσε στα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κίνα, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.

Τη σημασία της έκθεσης και τη συνεισφορά της στην προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων εξήραν από την κινεζική πλευρά στις ομιλίες τους ο Γουάνγκ Τζιτζιέ, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιφέρειας Χουνάν, και ο Τσιού Άιχουά, αναπληρωτής διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της περιφέρειας.

Η έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Hunan Museum έως τις 18 Μαΐου 2024, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Nanjing Museum στην Ναντζίνγκ (Iούνιος έως Νοέμβριος 2024), και στο Capital Museum στο Πεκίνο (Δεκέμβριος 2024 έως Μάιος 2025).

Κατανεμημένη σε επτά ενότητες, η έκθεση αποτελεί ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στο χρόνο με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι επισκέπτες του κινεζικού μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν για πρώτη φορά καμαραϊκά αγγεία, κυκλαδικά ειδώλια, μυκηναϊκά κοσμήματα, και άλλες σημαντικές αρχαιότητες από συνολικά 14 ελληνικά μουσεία και συλλογές.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τα κινεζικά μουσεία, έχει ήδη προσελκύσει σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες κατά την παρουσίασή της σε μουσεία του Καναδά, των ΗΠΑ, και της Νότιας Κορέας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να διαμορφώσουν βαθύτερη κατανόηση για τους λόγους που ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι η κοιτίδα του Δυτικού, και γιατί ανήκει στην ιδιαίτερα ολιγομελή ομάδα πολιτισμών, που μπορούν να κληθούν Παγκόσμιοι» σχολίασε ο κ. Καλπύρης σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ που παρακολούθησαν τα εγκαίνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ