Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες – Εντυπωσιακές εικόνες

Εξερράγη το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Φοβούμενες μια ισχυρή έκρηξη στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους της ψαροχώρας Γκρίνταβικ.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας προειδοποίησε στον ιστότοπο του ότι «έχει ξεκινήσει μια έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφαλ».

Η έκρηξη στον κρατήρα Sundhjuka φώτισε τον νυχτερινό ουρανό με εκτοξεύσεις μάγματος μετά από μια σειρά σεισμών που έπληξαν την περιοχή, εδώ και εβδομάδες.

Είναι ορατή στις κάμερες διαδικτύου και φαίνεται να εντοπίζεται κοντά στο Hagafell, περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια του Γκρίνταβικ.

Ελικόπτερο της ακτοφυλακής θα απογειωθεί σύντομα για να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση και το μέγεθος της έκρηξης.

Η αστυνομία της Ισλανδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μια έκρηξη έχει αρχίσει. Ζητάμε από τον κόσμο να μην βρίσκεται μπροστά από τους ανταποκριτές και να μην πηγαίνει προς την κατεύθυνση της έκρηξης. Είναι σημαντικό οι δρόμοι να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμοι».

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη έδειχναν λαμπερούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από διογκούμενα σύννεφα κόκκινου καπνού.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική έκρηξη», έγραψε η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir στο Facebook.

Εδώ και εβδομάδες, η σκανδιναβική χώρα ανέμενε μια έκρηξη στη χερσόνησο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν χιλιάδες ανθρώπους και να κλείσουν το γεωθερμικό λουτρό Blue Lagoon που φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτίμησε ότι το ηφαίστειο είχε ανοίξει μια ρωγμή μήκους περίπου 2,8 χιλιομέτρων, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από την πρόσφατη έκρηξη του καλοκαιριού.

Από τον Οκτώβριο έχουν σημειωθεί χιλιάδες σεισμοί στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, προάγγελος επικείμενης της ηφαιστειακής έκρηξης.

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ, ένα αλιευτικό λιμάνι περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από το Ρέικιαβικ, στις 11 Νοεμβρίου, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια σήραγγα μάγματος μετατοπιζόταν κάτω από αυτούς.

Οι κάτοικοι δήλωσαν στο AFP ότι η σειρά των μικρών σεισμών –μερικές φορές εκατοντάδες ανά ημέρα– είχε προκαλέσει ζημιές σε δρόμους και κτίρια.

Έκτοτε, τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τα σπίτια τους μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών της ημέρας.

Οι αρχές έχουν οργανώσει περιστασιακά ταξίδια στο χωριό, συνοδεύοντας όσους έχουν σπίτια στα πιο επικίνδυνα σημεία καθώς διασώζουν τα πάντα, από κατοικίδια μέχρι έπιπλα και ρούχα.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη. Όμως η χερσόνησος Ρεϊκάνες δεν είχε βιώσει έκρηξη για οκτώ αιώνες μέχρι το 2021.

Από τότε, έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις, το 2021, το 2022 και νωρίτερα φέτος.

Οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας εποχής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull της Ισλανδίας που βρισκόταν σε μακροχρόνια ύπνωση –ένα ηφαίστειο με κάλυμμα πάγου ύψους άνω των 1.660 μέτρων– εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες τέφρας στην ατμόσφαιρα. Αυτή η έκρηξη δεν ήταν θανατηφόρα, αλλά ανάγκασε την ακύρωση περίπου 100.000 πτήσεων στην βόρειο Ευρώπη και άφησε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες αποκλεισμένους.

Πηγή: ertnews.gr