Ο πόλεμος επέστρεψε στην Γάζα: Τα νοσοκομεία στα όρια των δυνατοτήτων τους

Για τον Ανάς Αμπού Ντάγκα, που κατοικεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «ο πόλεμος επέστρεψε ακόμα πιο άγριος» μετά την λήξη σήμερα το πρωί της ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ η Unicef προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία είναι ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατέγραψε τουλάχιστον 32 νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ τους και παιδιά, που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα το πρωί.

«Το σπίτι μας καταστράφηκε και έχουμε επτά τραυματισμένους συγγενείς», δήλωσε στο AFPTV ο Ανάς Αμπού Ντάγκα στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ήμασταν σπίτι μας και ξαφνικά, υπήρχαν βομβαρδισμοί, το σπίτι μου και αυτό του γιου μου καταστράφηκαν, όπως και αυτό των γειτόνων», δήλωσε ένας από τους συγγενείς του, ο Τζαμίλ Αμπού Ντάγκα, που είχε το κεφάλι του τυλιγμένο με γάζες.

«Δεν ξέρω καν τι συνέβη στα παιδιά μου», δήλωσε με δάκρυα η Αμάλ Αμπού Ντάγκα, με την μπεζ μαντίλα της να είναι καλυμμένη με αίμα.

Η Λίνα Χαμντάν, με δάκρυα στα μάτια, βρίσκεται στο γεμάτο με κόσμο νοσοκομείο. «Κοιμόμασταν και άκουσα τον βομβαρδισμό. Οι αδελφοί μου άρχισαν να κλαίνε», δήλωσε στο AFPTV η 10χρονη Παλαιστίνια.

Για τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef που διένειμε μέσω διαδικτύου βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, «αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στα παιδιά».

«Ακούμε ήδη βομβαρδισμούς, ένα πλήγμα έγινε περίπου 50 μέτρα από εδώ», εξηγεί ο ίδιος στο βίντεο αυτό που ανέβηκε στο διαδίκτυο μία ώρα μετά τη λήξη της ανακωχής.

«Αυτό το νοσοκομείο είναι πλέον το μεγαλύτερο σε λειτουργία και βρίσκεται ήδη στο 200% των δυνατοτήτων του. Το νοσοκομείο πολύ απλά δεν μπορεί πλέον να δεχθεί παιδιά τραυματισμένα στον πόλεμο. Υπάρχουν παντού παιδιά, που κοιμούνταν όταν έπεσε μια βόμβα κυριολεκτικά 50 μέτρα από εδώ», πρόσθεσε ο Έλντερ.

«Η απραξία από αυτούς που έχουν επιρροή είναι αυτό που επιτρέπει να σκοτώνονται παιδιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ