Χάρης Θεοχάρης: Αξιόπιστος, δίκαιος, και αναπτυξιακός ο νέος προϋπολογισμός

«Ανάπτυξης, αξιοπιστίας, σταθερότητας, δικαιοσύνης και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι πόλεμοι στη γειτονιά μας, κρούουν κινδύνους έξω από την πόρτα μας. Οι δίδυμες προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης γιγαντώνονται. Ανθεκτικότητα, ευελιξία και δικαιοσύνη είναι τα ζητούμενα», τόνισε ο κ. Θεοχάρης ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για «ανέξοδες και ανεδαφικές προτάσεις».
«Δεν είναι εύκολη άσκηση η κατάρτιση ενός δίκαιου και αναπτυξιακού προϋπολογισμού. Δεν βγαίνει με αφορολόγητο στις 10.000 όπως προτείνει ο κύριος Κασσελάκης, με κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του στα άλλα, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ ή με ασαφείς παραγωγικές συμμαχίες, όπως προτείνει ο κύριος Τσακαλώτος.
Βγαίνει μόνο με σκυλίσια επιμονή στη δημοσιονομική σταθερότητα, με μεταρρυθμιστική υπέρβαση των παθογενειών της οικονομίας, με στήριξη όλων όσων ακόμα δυσκολεύονται ώστε όλοι μαζί να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, με άγρυπνη θεώρηση όλων των αδικιών ώστε αυτές να αρθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Απαντώντας στην πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ, και στην κριτική της ότι «η ανάπτυξη είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά», ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ενστάσεις.
«Εάν η ανάπτυξη είναι υπερδιπλάσια από την ΕΕ στα χρόνια της ΝΔ, – ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποτετραπλάσια – και στο 2,9% που περιμένουμε για το 2024, η ανεργία μονοψήφια για πρώτη φορά από το 2010, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και πάντα πάνω από τους στόχους, αν η αύξηση στους μισθούς που έφτασαν στα επίπεδα του 2009 – σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – δεν σας φτάνουν, τότε τι;» αντέτεινε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:
«Εάν το κενό ΦΠΑ που από 29,3 το 2017 έπεσε στο 17,8% το 2021, και εκτιμάτε μεταξύ 10% – 15% το 2022, δεν σας φτάνει, τότε τι; Δεν σας φτάνουν γιατί δεν θέλετε να σας φτάσουν. Γιατί δεν γίνεται να σας φτάσουν. Όλοι μας όμως κρινόμαστε».
Ο υφυπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος ειδικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε την πρόταση του να ανέβει το αφορολόγητο στις 10.000 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, χαρακτηρίζοντας την «συνταγή καταστροφής» με απώλειες πάνω από 350 εκατομμύρια. «Στα ευχολόγια, βέβαια, συμφωνούμε. Κι εμείς απλή φορολόγηση θέλουμε», σημείωσε.
Επίθεση εξαπέλυσε και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι «μόνο σε αυξήσεις φόρων σε μερίσματα, γονικές παροχές και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αναφέρονται οι προτάσεις του».
«Τα αφήνω στην κρίση του ελληνικού λαού. Όμως, πάει πολύ να προτείνετε μόνο αυξήσεις φόρων και να κατηγορείτε την ΝΔ των 52 μειώσεων φόρων, των 11 μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς ούτε μία αύξηση φορολογικού συντελεστή, πώς αυξάνει τους φόρους», ανέφερε.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης, «αστεία την πρόταση για οριζόντια έσοδα – έξοδα σε όλους, νομικά και φυσικά πρόσωπα», σημειώνοντας ότι είναι «η απόλυτη συνταγή καταστροφής για τη χώρα, η απόλυτη παγίδα φτώχειας για τους πολίτες».
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε «κλειδί για την χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης από τη νέα χρονιά:
– Επεκτείνονται τα POS σε όλους τους κλάδους της
λιανικής και θα συνδεθούν με τις ταμειακές.
– Κλειδώνουν οι δηλώσεις ΦΠΑ με την ενημέρωση του myData.
– Δίνονται κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία θα καταστεί υποχρεωτική.
– Αυστηροποιείται το πλαίσιο χρήσης μετρητών με ειδικό ελεγκτικό πλάνο ενώ το ίδιο θα γίνει για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.
– Αναδιαρθρώνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και δημιουργείται ψηφιακό ελεγκτικό κέντρο για ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διασταυρώσεις
«Μόνο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ΑΑΔΕ
ξεπερνούν τα 250 εκατ. Ευρώ και θα αλλάξουν το τοπίο της αποτελεσματικότητάς της», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.
«Η παρανομία είναι παρανομία. Τελεία και παύλα. Η αντιμετώπισή της, όμως, θέλει σχέδιο αλλά και όραμα. Τη μεγάλη τοπική φοροδιαφυγή την αντιμετωπίζεις με σύγχρονους, αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, για αυτό υλοποιούμε την αναδιοργάνωση των ελέγχων, τις δομές των ελεγκτικών κέντρων, των εργαλείων και των δεδομένων στα χέρια των ελεγκτών. Τη μικρή καθημερινή φοροδιαφυγή την αντιμετωπίζεις με φορολογική συνείδηση και αντικειμενικά κριτήρια, για αυτό ενεργοποιούμε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία. Για αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης. «Είναι ένας προϋπολογισμός αξιοπιστίας, με υπεραπόδοση σε όλους του δείκτες, ένας προϋπολογισμός σταθερότητας με όλους τους οίκους να τονίζουν τα πλεονάσματα και την ταχύτητα μείωσης του χρέους, ένας προϋπολογισμός δικαιοσύνης, με στήριξη των ευάλωτων, με αύξηση των πόρων στους κλάδους παραγωγής δημόσιων αγαθώ», κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ