ΕΛΑΣ για Greek Mafia: Εμπλέκονται σε ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς – Οι έρευνες συνεχίζονται

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε ευρεία αστυνομική επίχειρηση χθες σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης. Όπως είπαν συνελήφθησαν δύο άτομα ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα πέντε άτομα εκ των οποίων δύο είναι σε φυλακές σε Ελλάδα και Μαυροβούνιο. Τόνισαν ότι οι έρευνες συνεχίζονται ενώ η πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ κατά το παρελθόν για πολλά αδικήματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις: «Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση χθες. Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη πέντε (5) ταυτοποιημένα μέλη, από τα οποία τα δύο (2) είναι ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ακόμη ένας ημεδαπός, ο οποίας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία, όπου βρέθηκαν δύο γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου».

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας : «Η μεθοδική έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε στην εξάρθρωση διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς.

»Όπως προέκυψε εμπλέκονται σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας, απόπειρας ανθρωποκτονίας και σε περιπτώσεις εκρήξεων – εμπρησμών και συγκεκριμένα: στην ανθρωποκτονία ημεδαπού και τον τραυματισμό από τους πυροβολισμούς δύο συγγενικών του προσώπων, την 25-04-2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας, στην ανθρωποκτονία δύο ημεδαπών, την 07-06-2023 στον Κορυδαλλό, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού, την 03-07-2023 σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας, στον εμπρησμό οχημάτων σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων την 10-06-2023 στον Ασπρόπυργο, χώροι οι οποίοι ανήκουν σε εταιρείες της οικογένειας του πρώτου ημεδαπού θύματος, και στον εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη την 16-06-2023, όπου καταστράφηκαν μηχανήματα που σχετίζονται με την παρασκευή καπνικών προϊόντων».

Ακόμα ειπώθηκε ότι καταλυτική ήταν η συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της ΕΛΑΣ που χρησιμοποίησε ειδικά μέσα για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Αναφέρθηκε επίσης ότι εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανέδειξαν το συσχετισμό μεταξύ των υποθέσεων και κατέδειξαν την ύπαρξη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση των μελών της καθώς και το κίνητρό τους για την τέλεση των προαναφερόμενων εγκληματικών ενεργειών.

«Η εξιχνίαση των υποθέσεων είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων που είχαν προκύψει από τα αρχικά στάδια διερεύνησης και στη συνέχεια μέσω της συνδυαστικής αξιολόγησης του προανακριτικού υλικού στο σύνολό του» υπογράμμισε ο κ. Σκούρας.

Οι συλληφθέντες για τον ακήρυχτο «πόλεμο της νύχτας» και τις δολοφονίες μελών της Greek Mafia οδηγήθηαν στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες μετά τη μαφιόζικη εκτέλεση του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο, η ΕΛΑΣ συνέλαβε δύο άτομα που φέρονται να βρίσκονται πίσω από πρόσφατα συμβόλαια θανάτου του Γιάννη Σκαφτούρου, στη Βοιωτία και των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη στον Κορυδαλλό. Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν γεμιστήρες από καλάσνικοφ και βαρύς οπλισμός.

Πηγή: ertnews.gr