Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου μια ανάσα από την Γκρίνταβικ – Στις φλόγες τα πρώτα σπίτια – Δείτε ζωντανά

Νέα ενημέρωση 19:00

Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ισλανδία, έφθασε στην πόλη Γκρίνταβικ, όπου σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί το Νοέμβριο λόγω σύντομης έκρηξης του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, το ηφαίστειο εξερράγη νωρίτερα σήμερα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πέμπτη έκρηξη ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρεϊκιάνες από το 2021. Δυο σχισμές έχουν σχηματισθεί η μια περίπου 500 μέτρα μήκος και η δεύτερη μικρότερη, πολύ κοντά στην πόλη του Γρίνταβικ, γύρω στα 50 μέτρα.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο αυτή είχε αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά την πλήρη εκκένωση από τις αρχές της πόλης Γκρίνταβικ –από την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι– και το κλείσιμο των σπα Blue Lagoon, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Γκρίνταβικ δεν κινδύνευσε τότε από την έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία ήταν σύντομη, καθώς η λάβα έρεε προς αντίθετη κατεύθυνση από την πόλη.

Σύμφωνα με το meteorologiaenred.com, στην Ισλανδία, υπάρχουν περίπου 130 ενεργά και αδρανοποιημένα ηφαίστεια. 30 από αυτά είναι ενεργά ηφαιστειακά συστήματα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία οφείλεται στην τοποθεσία της χώρας απευθείας στη μεσοατλαντική κορυφογραμμή που χωρίζει τη βορειοαμερικανική και την ευρασιατική τεκτονική πλάκα. Η Ισλανδία είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου αυτή η κορυφογραμμή μπορεί να δει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτές οι τεκτονικές πλάκες είναι αποκλίνουσες, που σημαίνει ότι χωρίζονται μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, το μάγμα στον μανδύα θα φαίνεται να γεμίζει τον χώρο που δημιουργείται και εμφανίζεται με τη μορφή ηφαιστειακής έκρηξης. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται κατά μήκος των βουνών και μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλα ηφαιστειακά νησιά, όπως οι Αζόρες.

Η μεσοατλαντική κορυφογραμμή διασχίζει όλη την Ισλανδία, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του νησιού βρίσκεται στην αμερικανική ήπειρο. Υπάρχουν πολλά μέρη σε αυτή τη χώρα όπου μπορείτε να δείτε μερικές κορυφογραμμές, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου Reykjanes και της περιοχής Mývatn, αλλά το καλύτερο είναι το Thingvellir. Εκεί, μπορείτε να περπατήσετε μέσα από τις κοιλάδες ανάμεσα στις πλάκες και να δείτε καθαρά τα τείχη των δύο ηπείρων εκατέρωθεν του εθνικού πάρκου. Λόγω της απόκλισης μεταξύ των πλακών, αυτή η κοιλάδα επεκτείνεται περίπου 2,5 cm κάθε χρόνο.