Πλήγματα στους Χούθι: Στόχος η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και 8 σύμμαχοί τους βεβαιώνουν σήμερα σε κοινή τους δήλωση ότι “στόχος (τους) παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων” και “η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα” μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

“Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν κοινή δέσμευση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, του διεθνούς εμπορίου και της υπεράσπισης της ζωής ναυτικών απέναντι σε παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις”, σημειώνουν οι κυβερνήσεις 10 χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Βρετανία και ΗΠΑ) στην κοινή τους δήλωση.

“Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το μήνυμά μας πρέπει να είναι απολύτως σαφές: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας στον κόσμο απέναντι σε συνεχιζόμενες απειλές”, υπογραμμίζουν.

Τη νύχτα που πέρασε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Αυτοί έχουν πολλαπλασιάσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου τις επιθέσεις τους κατά των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη “αλληλεγγύης” στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Ρωσία καταδίκασε τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα, κάνοντας λόγο για ενέργεια που οδηγεί “στην κλιμάκωση” και για “καταστροφικούς στόχους”, ενώ η Κίνα εξέφρασε “ανησυχία” για την αύξηση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ