Σε ύφεση η κακοκαιρία: Κλειστά σχολεία και δρόμοι – Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Εξασθενεί η κακοκαιρία, με τις τελευταίες χιονοπτώσεις να αναμένονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα παραμείνουν θυελλώδεις βόρειοι, βορειοανατολικοί στο Αιγαίο, εντάσεως 8 και τοπικά της πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Έτσι, σε ισχύ θα παραμείνει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Καθώς ο παγετός που επικρατεί σε πολλές περιοχές καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη μετακίνηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε Βίλια και Ερυθρές. Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες σε περιοχές της Εύβοιας, της Κρήτης και τον Καλαβρύτων. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Μάνδρα, Κηφισιά, Παλλήνη, Μελίσσια και Νέα Πεντέλη.

Εξάλλου, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων. Ωστόσο όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των παραπάνω οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στις νότιες Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Πέμπτη γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Την Παρασκευή προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη και τον Θερμαικό τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Πηγή: ertnews.gr