«Το επόμενο βήμα» στη Λωρίδα της Γάζας συζητά ο Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει «το επόμενο βήμα» στην πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα καθώς συναντά σήμερα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από σειρά επαφών στα αραβικά γειτονικά κράτη του Ισραήλ.

Μιλώντας ενώ βρισκόταν δίπλα στον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ενόψει της συνάντησής τους σήμερα το πρωί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι στις επαφές του με την ισραηλινή κυβέρνηση θα μοιραστεί αυτά που άκουσε από τις χώρες της περιοχής. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση με το συμβούλιο πολέμου, που σχηματίστηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της παλαιστινιακής Χαμάς, που σύμφωνα με το Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

«Έχουμε πολλά για να συζητήσουμε, ειδικά το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, που από το Σάββατο έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία καθώς και την Τουρκία και την Ελλάδα.

Εκτός από το να προσπαθεί να κατευνάσει την ένταση στην περιοχή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζητά σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τις κατά πλειονότητα μουσουλμανικές γειτονικές χώρες του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε χθες, πριν κατευθυνθεί στο Ισραήλ, ότι τα περιφερειακά κράτη θέλουν ολοκλήρωση με το Ισραήλ, αλλά μόνο εάν τα σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων περιλαμβάνουν έναν «πρακτικό δρόμο» προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Ίσραελ Κατζ, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακή ολοκλήρωση και σύνδεση, «αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».

«Γνωρίζω τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει εδώ και χρόνια για να οικοδομήσετε πολύ μεγαλύτερη ολοκλήρωση και σύνδεση στη Μέση Ανατολή. Και πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στο πεδίο αυτό. Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με οικογένειες απαχθέντων της Χαμάς και θα συζητήσει τις «αδιάκοπες προσπάθειες» για την επιστροφή τους, δήλωσε ο ίδιος.

Όπλα από τις μουσουλμανικές χώρες ζητά ο ηγέτης της Χαμάς

Ο αρχηγός της οργάνωσης Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις μουσουλμανικές χώρες για την υποστήριξή τους στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας χορηγώντας της όπλα.

«Ο ρόλος του μουσουλμανικού έθνους (…) είναι σημαντικός» και «ήρθε η ώρα για υποστήριξη της αντίδρασης με όπλα, διότι πρόκειται για την μάχη του Αλ-Ακσα και όχι μόνο για την μάχη του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς σε ομιλία του στην Ντόχα. Το κείμενο της ομιλίας διαβιβάσθηκε στα μέσα ενημέρωσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Το τέμενος Αλ-Άκσα είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ.

Επίθεση της Χεζμπολάχ κατά κέντρου στρατιωτικής διοίκησης στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά κέντρου στρατιωτικής διοίκησης στο βόρειο Ισραήλ απαντώντας στις ισραηλινές επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ο υπαρχηγός της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στην νότια Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ, στις 2 Ιανουαρίου και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Ουισάμ Ταουίλ χθες στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι εξαπέλυσε επιθετικά εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του κέντρου της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στην Σάφεντ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση κατά της στρατιωτικής του βάσης διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Πηγή με γνώση των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η σιιτική οργάνωση επιτίθεται κατά της Σάφεντ, που βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα από την έναρξη των εχθροπραξιών εδώ και τρεις μήνες, μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Περισσότερα από 130 ένοπλα μέλη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο κατά τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών, τις σφοδρότερες μετά την σύρραξη του 2006, οι οποίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και από τις δύο πλευρές των συνόρων και έχουν δημιουργήσει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση και διάχυση των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα, πηγές της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι τρία μέλη της σκοτώθηκαν σήμερα σε στοχευμένη ισραηλινή επίθεση κατά του αυτοκινήτου τους στην πόλη Γαντούριε στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στην Κίλα (Κφαρ-Κίλα, χωριό κοντά στα σύνορα) και σμήνος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανήκε στην Χεζμπολάχ σε άλλη τοποθεσία του νοτίου Λιβάνου.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του ομιλία ότι η σιιτική οργάνωση δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου πέραν του Λιβάνου, «αλλά αν το Ισραήλ τον επεκτείνει, είναι αναπόφευκτη η απάντηση στον μέγιστο βαθμό που απαιτείται για να λειτουργήσει η αποτροπή κατά του Ισραήλ».

Χαμάς: 23.210 νεκροί Παλαιστίνιοι και 59.167 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Συνολικά 23.210 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.167 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό, και 241 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ