Εκδήλωση ΕΛΚ στην Αθήνα: Η Ελλάδα αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη

«Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κάνει την Ευρώπη πιο ανθεκτική. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης», όπως τονίστηκε σε συζήτηση με θέμα “Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την τόνωση μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής οικονομίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής”, που συντόνισε η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και διεξήχθη στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Ο Economist συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ προσέθεσε:

«Από εκεί που ήμασταν στην ουρά της Ευρώπης, τώρα έχουμε υπερτριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Η χώρα μας γύρισε μετά από δεκατρία χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα. Ο Έλληνας φορολογούμενος κερδίζει 850 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα, έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9,1% χωρίς να αυξηθεί κανένας φόρος, ενώ οι καταθέσεις από 150 δισ. το 2019 αυξήθηκαν σε 200 δισ.

Όσον αφορά την ανεργία από 17,5% έπεσε σε 9,2% τον Δεκέμβριο, ενώ ο βασικός μισθός αυξήθηκε σε 780 ευρώ το 2023 και ο μέσος μισθός από 1.046 ευρώ το 2019, έκλεισε σε 1.258 το 2023. Αύξηση, δηλαδή, 20,2%, ενώ στόχος μας είναι να φτάσει στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Σημειώστε, επίσης, ότι οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων από 109.000 που ήταν το 2013, έφτασαν σε 307.000 το 2023».

«Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι η σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε στην ανάγκη να φτιάξουμε Ταμείο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» και προσέθεσε:

«Εμείς προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στον τομέα αυτό. Επίσης, προχωράμε σε παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ σημαντικούς στόχους, με κυριότερο ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις».

Το δίλημμα των ευρωεκλογών

«Το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο: Με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όσους πάνε την Ευρώπη μπροστά ή με τις δυνάμεις που επενδύουν στον λαϊκισμό», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ προσέθεσε:

«Η πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία με ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο σε μια σύγχρονη ψηφιακή και πράσινη εποχή.

Για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί σε κρίση παρόμοια με της περασμένης δεκαετίας γιατί έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Εάν δεν σχεδιάζεις σήμερα με γνώμονα το αύριο κινδυνεύεις να εκτροχιαστείς.

Η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα ήταν το κατ΄ εξοχήν και το μοναδικό σταθερά φιλοευρωπαϊκό κόμμα».

Από την πλευρά της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφήνει κανέναν πολίτη πίσω, ενώ στο επίκεντρό του βρίσκεται ο άνθρωπος. Ταυτόχρονα, συμβάλλει σε μια ανθεκτική Ευρώπη. Για το 2024 στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της συμμετοχής των αναπήρων στην εργασία, καθώς και για τα άτομα με αυτισμό. Ακόμα, για πρώτη φορά το κράτος επιδοτεί νέους για να πάρουν σπίτι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ