Ζητούνται… Αρειανοί από τη ΝΑΣΑ για ετήσια αποστολή-προσομοίωση στον Άρη

Η NAΣΑ αναζητά άτομα για να συμμετάσχουν στην επόμενη αποστολή της που θα προσομοιάζει την διαβίωση ανθρώπων στον Άρη, κάτι που θα βοηθήσει στα σχέδια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος για εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Η δεύτερη από τις τρεις προγραμματισμένες επίγειες αποστολές που ονομάζεται CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την άνοιξη του 2025.

Κάθε αποστολή CHAPEA περιλαμβάνει ένα εθελοντικό πλήρωμα τεσσάρων ατόμων που θα ζει και θα εργάζεται μέσα σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωμένο βιότοπο 150 τετραγωνικών μέτρων περίπου στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NAΣΑ στο Χιούστον. Ο βιότοπος, που ονομάζεται Mars Dune Alpha, προσομοιώνει τις προκλήσεις που θα έχει μια αποστολή στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των πόρων, αστοχιών εξοπλισμού, καθυστερήσεις στις επικοινωνίας και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα καθήκοντα του πληρώματος περιλαμβάνουν προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους, ρομποτικές λειτουργίες, συντήρηση ενδιαιτημάτων, άσκηση και ανάπτυξη καλλιεργειών.

Η NAΣΑ αναζητά υγιείς, με κίνητρα πολίτες ή μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, μη καπνιστές, ηλικίας 30-55 ετών και να μιλούν την αγγλική. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν έντονη επιθυμία για μοναδικές, ανταποδοτικές περιπέτειες και ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στο έργο της NASA στην προετοιμασία της για το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η Τρίτη 2α Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην σελίδα https://chapea.nasa.gov/

Ηλίας Σιατούνης