Το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο: Απειλεί η οργάνωση

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια αεροπορικού πλήγματος χθες βράδυ στην πόλη Ναμπατιέχ του Λιβάνου έναν υψηλόβαθμο διοικητή του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον Αλί αλ-Ντεμπς, και δύο άλλους συνεργάτες του που είναι ο αναπληρωτής του και ένας μαχητής.

“Χθες βράδυ, ένας διοικητής της δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, ο Αλί Μοχάμεντ αλ-Ντεμπς, ο αναπληρωτής του, Ιμπραχίμ ‘Ισα, και ένας άλλος τρομοκράτης σκοτώθηκαν”, δήλωσε ο στρατός σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι τους “εξόντωσε”. Ο Αλί Μοχάμεντ αλ-Ντεμπς είχε βοηθήσει στην οργάνωση βομβιστικής επίθεσης στην άκρη ενός δρόμου του βορείου Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο και συμμετείχε σε διασυνοριακές μάχες από τον Οκτώβριο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει ότι τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε πλήγματα την Τετάρτη, πληροφορία που δεν είχε επιβεβαιωθεί έως τώρα από το κίνημα του Λιβάνου ή τον ισραηλινό στρατό.

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τον θάνατο των 10 αμάχων

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα “πληρώσει το τίμημα” για τον θάνατο 10 αμάχων, εκ των οποίων πέντε παιδιά στον νότιο Λίβανο, την πλέον αιματηρή μέρα για τους Λιβανέζους σε τέσσερις μήνες εχθροπραξιών κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου και Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν την επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως τη χαρακτήρισε, της σύγκρουσης που διαδραματίζεται παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα και εγείρει ανησυχίες για μια ευρύτερη αναμέτρηση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν διοικητή της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ, τον διοικητή της και έναν άλλο μαχητή σε “πλήγμα ακριβείας” στη Ναμπατιέχ, χωρίς να αναφέρει τον θάνατο αμάχων.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τρείς μαχητές της σκοτώθηκαν αλλά δεν ανέφερε ότι ήταν διοικητές, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν.

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν στη Ναμπατιέχ αργά την Τετάρτη όταν μια σπάνια ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη νότια αυτή πόλη έπληξε πολυώροφο κτίριο. Οι νεκροί είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και ανάμεσά τους είναι τρία παιδιά.

Τα τρία μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο ισόγειο του κτηρίου και η οικογένεια που ξεκληρίστηκε στον πρώτο όροφο, διευκρίνισε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από άλλη επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν μια γυναίκα και δύο παιδιά στο χωριό αλ-Σαουάρα στα σύνορα, όπου σήμερα έγινε η ταφή τους.

“Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματα αυτά”, δήλωσε ο πολιτικός της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλα στο Reuters λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει “νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό της”.

Πηγή που γνωρίζει καλά το σκεπτικό της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση στη Ναμπατιέχ σηματοδοτεί μια κλιμάκωση η οποία παραμένει ακόμη στους άγραφους “κανόνες εμπλοκής” σύμφωνα με τους οποίους μεγάλο μέρος της βίας περιορίζεται κοντά στα σύνορα.

Ο Μοχανάντ Χάγκε Αλι, του Κέντρου Carnegie για τη Μέση Ανατολή με έδρα τη Βηρυτό, δήλωσε ότι ενώ το Ισραήλ φαίνεται να “δοκιμάζει τα όρια” αυτών των κανόνων εμπλοκής, η Χεζμπολάχ δείχνει ότι “θέλει να την κρατήσει όσον το δυνατόν πιο περιορισμένη”.

Ο εκπρόσωπος ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Χάιμαν δήλωσε ότι το “μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ ήταν και θα είναι πάντα: ‘Μην μας δοκιμάζετε’. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ στην αρχή του πολέμου, θα κάνουμε στον Λίβανο αντιγραφή και επικόλληση αυτών που κάναμε στη Γάζα, στη Χαμάς”, δήλωσε.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινά των ισραηλινών επιδρομών στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σήμερα ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» προς την Κιριάτ Σμονά στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα για τον θάνατο 10 αμάχων σε ισραηλινές επιδρομές χθες στο νότιο Λίβανο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του σιιτικού ένοπλου κινήματος είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει» για τους χθεσινούς βομβαρισμούς χτυπήματα, τους οποίους χαρακτήρισε «έγκλημα».

Ισραηλινοί γιατροί και αστυνομία είπαν ότι ρουκέτες έπληξαν το Κιριάτ Σμονά, προκαλώντας ζημιές.

Δεν έχει υπάρξει άμεση ενημέρωση για θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ