Κρεμλίνο: Τέλος η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τώρα είναι «πόλεμος»

Η Ρωσία παραδέχεται ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού η Μόσχα επέμεινε να παρουσιάζει την επίθεση κατά της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απορρίπτοντας την λέξη «πόλεμος».

Επιπλέον το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την «κατάσταση πολέμου» στην «επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν για να κινητοποιηθούν ατομικά», δηλώνει ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Argoumenty I Fakty.

Η Μόσχα οφείλει «να απελευθερώσει πλήρως» τις «νέες περιοχές» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην συνέντευξη αναφερόμενος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, και της νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες μερικώς κατέλαβε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κηρύσσοντας στην συνέχεια την προσάρτησή τους.

Η προσάρτηση αποτελεί παράνομη αρπαγή εδαφών και η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μέχρι την εκδίωξη όλων των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη αυτά, απαντά το Κίεβο.

«Πόλεμος», αλλά όχι «πόλεμος»… η διαφορά έγκειται στο πλαίσιο

«De jure, πρόκειται για μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά, de facto, εξελίχθηκε σε πόλεμο», διευκρίνισε σήμερα ο Πεσκόφ κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο.

Εδώ και δύο χρόνια το Κρεμλίνο καταδιώκει όσους χρησιμοποιούν τον όρο «πόλεμος», αντί του ευφημισμού «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ανθρωποι στην Ρωσία έχουν καταδικασθεί σε καταβολή προστίμων ή σε ποινές φυλάκισης για τον λόγο αυτόν.

Όσοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια τον όρο «πόλεμος» σε δημόσιες δηλώσεις, το έχουν κάνει αναφερόμενοι στον πόλεμο που κατά την αντίληψή τους διεξάγει η Δύση κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας και όχι αναφερόμενοι στην ίδια ρωσική εισβολή και επίθεση.

Σήμερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με όσους έχουν καταδικασθεί επειδή χρησιμοποίησαν την λέξη «πόλεμος».

Και ο Πεσκόφ απάντησε ότι η λέξη πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιείται σε επικριτικό πλαίσιο.

«Η λέξη “πόλεμος” χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πλαίσια. Συγκρίνετε το δικό μου πλαίσιο με το πλαίσιο των περιπτώσεων των ανθρώπων που καταδικάσθηκαν στις οποίες αναφέρεστε», είπε.

Στο Telegram, η ρωσίδα αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαϊα θεωρεί ότι η επίσημη χρησιμοποίηση του όρου από το Κρεμλίνο σημαίνει για την ρωσική άρχουσα τάξη και τον πληθυσμό την διάσχιση ενός «ψυχολογικού συνόρου».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα οδηγήσει την χώρα του στην νίκη κατά του Κιέβου και της Δύσης σε μία σύγκρουση για την οποία θεωρεί ότι είναι υπαρξιακής σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ