ECL: Θρυλική πρόκριση ο Ολυμπιακός, 6-1 την Μακάμπι Τελ Αβίβ

Μία από τις μεγαλύτερες βραδιές στην ευρωπαϊκή ιστορία των ελληνικών ομάδων, γράφτηκε στην Μπάτσκα Τοπόλα της Σερβίας.

Ο Ολυμπιακός διέλυσε 6-1 την τυπικά γηπεδούχο Μακάμπι Τελ Αβίβ στην παράταση και έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά των ευρωπαϊκών κυπέλλων που ανατρέπει διαφορά τριών γκολ εντός έδρας ήττας, αφού είχε χάσει 4-1 στο «Καραϊσκάκης». Έτσι, η ελληνική ομάδα προκρίθηκε στους «8» του Europa Conference League.

Τα γκολ των θριαμβευτών πέτυχαν οι Ποντένσε (10΄), Φορτούνης (36΄), Ελ Κααμπί (45+3΄, 65΄), Γιόβετιτς (93΄), Ελ Αραμπί (104΄) ενώ για τους Ισραηλινούς σκόραρε με πέναλτι ο Ζαχάβι στο 57΄. Ένα πρώτο ημίχρονο βγαλμένο απο τα πιο τρελά όνειρα των φίλων του Ολυμπιακού!

Οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφεραν μέσα σε 45 λεπτά να διαγράψουν το 1-4 του πρώτου αγώνα και να αρχίσουν να ονειρεύονται τη μεγαλύτερη ανατροπή στην Ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Στο 10΄ ο Ποντένσε με σουτ από το ύψος της περιοχής έστειλε τη μπάλα «δοκάρι και μέσα» δίνοντας το έναυσμα για το μεγάλο «μπαμ»!

Στο 25΄ ο Ελ Κααμπί έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μισπάτι να πραγματοποιεί εκπληκτική επέμβαση. Στο 36΄ ο Ποντένσε έκλεψε τη μπάλα και έβγαλε μπαλιά «πάρε-βάλε» στον Κώστα Φορτούνη ο οποίος έγραψε το 0-2. Και στις καθυστερήσεις (45+3΄) ο Ελ Κααμπί με κεφαλιά μετά από σέντρα ακριβείας του Ποντένσε έφερε το ζευγάρι στα ίσια.

Έμενε ακόμα ένα ημίχρονο, ενώ η Μακάμπι έμοιαζε εντελώς αποσυντονισμένη. Το σοκ ήταν απίστευτο για τους Ισραηλινούς που πίστεψαν ότι η ρεβάνς θα είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Στο 57΄ ο Κανιτσόβσκι βρέθηκε σε θέση βολής και ο Ρέτσος τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή.

Ο Ζαχάβι ανέλαβε την εκτέλεση μειώνοντας σε 3-1. Στο 65΄ από σέντρα του Ορτέγκα, ο Ελ Κααμπί με εκπληκτικό «ψαλίδι» πέτυχε το γκολ της βραδιάς, ισοφαρίζοντας ξανά το σκορ του πρώτου αγώνα. Τα πάντα πλέον κρέμονταν σε μία κλωστή και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γιόβετιτς βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το πλασέ του έφυγε ελάχιστα άουτ.

Έτσι, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, με το «καλησπέρα» (93΄) ο Γιόβετιτς έγραψε από κοντά το 1-5 μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη και πλέον ο «Θρύλος» κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του. Τη σιγούρεψε στην εκπνοή του ημιχρόνου της παράτασης (104΄) με τον Μασούρα να δέχεται εκπληκτική κάθετη του Έσε και στη συνέχεια να περνάει στον Ελ Αραμπί ο οποίος απλώς την «έσπρωξε» στα δίχτυα.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία και θα είναι παρών το μεσημέρι (15:00) στην κλήρωση των προημιτελικών και των ημιτελικών, πριν από το μεγάλο ραντεβού της 29ης Μαϊου στην OPAP Arena.

Διαιτητής: Μαουρίτσιο Μαριάνι (Ιταλία)
Κίτρινες: Νταβίντα, Νταβιτζάτζα – Φορτούνης, Ποντένσε
Οι συνθέσεις:
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ρόμπι Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ (91΄ Αβ. Κοέν), Ναχμίας, Σαμπορίτ, Ρεβίβο (113΄ Νταβιτζάτζα), Πέρετζ, φαν Όβερεεμ (74΄ Τούργκεμαν), Κανιτσόβσκι, Ντάβιντα, Μίλσον (16΄λ.τρ. Μπίτον, 108΄ Μποντόσο), Ζαχάβι (108΄ Γιον. Κοέν).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουϊς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι (106΄ Κίνι), Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Όρτα (82΄ Γιόβετιτς), Φορτούνης (95΄ Μασούρας), Ποντένσε (103΄ Ιμπόρα), Ελ Κααμπί (88΄ Ελ Αραμπί).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ