Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Τσερνίχιβ

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ κτήρια και υποδομές υπέστησαν ζημιές σε τριπλό ρωσικό χτύπημα σήμερα το πρωί, στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ουκρανικές πόλεις που στερούνται μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας εντείνουν τις εκκλήσεις για διεθνή στήριξη, λέγοντας ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε αποφασιστικότητα και στήριξη από συμμάχους μερικές ώρες μετά την επίθεση.

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν η Ουκρανία είχε λάβει αρκετά μέσα αντιαεροπορικής άμυνας και αν η αποφασιστικότητα του κόσμου για αντίσταση στην ρωσική τρομοκρατία ήταν αρκετή», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι στα κοινωνικά μέσα.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου στο Τσερνίχιβ, ο Ολεξάντρ Λομάκο, δήλωσε ότι στις 09.03 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), «τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη», πλήττοντας ένα πολυώροφο κτήριο. «Δυστυχώς η Ρωσία συνεχίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, όπως επιβεβαιώνει το πλήγμα στο Τσερνίχιβ για μια ακόμα φορά», δήλωσε ο Λομάκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο δήλωσε, σε ανάρτηση στο Telegram, ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα πολυώροφα κτήρια, ένα νοσοκομείο, μια εκπαιδευτική μονάδα και δεκάδες ιδιωτικά οχήματα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεση με τρεις πυραύλους κρουζ Iskander, σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειακού κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Τσάους στο ουκρανικό δημόσιο δίκτυο Suspilne.

Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε όλη την πόλη και ο επικεφαλής του περιεφερειακού νοσοκομείου ζήτησε από τους κατοίκους να προσφέρουν αίμα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει διασταυρωθεί, δείχνουν φλόγες και στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται πάνω από την ιστορική πόλη, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ουκρανικών πόλεων και χωριών, σε επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά ουκρανικών πόλεων, θέτοντας ως στόχο τον ενεργειακό τομέα της χώρας και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε σήμερα την έκκληση του Κιέβου για περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το Τσερνίχιβ, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ουκρανίας που που ιδρύθηκε πριν από 1.000 και πλέον χρόνια, είχε σχεδόν 300.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή πριν από δύο χρόνια. Απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ