Euroleague: «Πάτησε» τη Φενέρ ο Παναθηναϊκός και πάει για το 7ο αστέρι

Ο «πράσινος αυτοκράτορας» όχι μόνο επέστρεψε, αλλά πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο, κλείνοντας θέση στην καταληκτική μάχη της διοργάνωσης για όγδοη φορά στην Ιστορία του (μαζί με τη μία συμμετοχή του στη Σουπρολίγκα)! Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 73-57 της Φενερμπαχτσέ στον ημιτελικό της Uber Arena και την Κυριακή (26/5), απέναντι στο νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσει το έβδομο του τρόπαιο στο θεσμό, έχοντας μάλιστα την προϊστορία με το μέρος του, καθώς και τις έξι φορές που έχει φτάσει σε τελικό Euroleague το έχει σηκώσει!

Η αμυντική προσήλωση της ομάδας του Εργκίν Αταμάν από το πρώτο τζάμπολ, της χάρισε ένα κομβικό 12-0 σερί στην εκκίνηση της αναμέτρησης, ενώ την κράτησε όρθια όταν η Φενέρ επιχείρησε την ανατροπή στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο. Στον… επίλογο του αγώνα και με τον Γκούντουριτς να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο, το «τριφύλλι» άρχισε να «αγκαλιάζει» την πρόκριση και με τους Παπαπέτρου και Ναν να το έχουν πάρει… προσωπικά, ο στόχος επετεύχθη εν μέσω αποθέωσης από τον διψασμένο κόσμο του τριφυλλιού.

Όλα αυτά μάλιστα σε μία βραδιά που ο Κώστας Σλούκας έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό (4π.) και ο Κέντρικ Ναν έμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο, αλλά αφυπνίστηκε στην τέταρτη περίοδο. Στον αντίποδα, με χαμένη τη μάχη των ριμπάουντ (29 έναντι 37), απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 (9/35 τρίποντα) και 15 λάθη, η Φενέρ δεν είχε δικαίωμα στο όνειρο.

Πρώτος σκόρερ ο ακούραστος… εργάτης της φροντ λάιν του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ, των 32 λεπτών συμμετοχής, σημειώνοντας σε αυτό το διάστημα νταμπλ νταμπλ σε πόντους (17) και ριμπάουντ (10), ενώ 14 πόντους πρόσθεσε ο Κέντρικ Ναν και 13 ο Τζέριαν Γκραντ, που έκλεισε και τον κύκλο των… διψήφιων.

Καταλυτική η προσφορά του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη με 5 πόντους και ίσως το κρισιμότερο τρίποντο του αγώνα στο φινάλε της τρίτης περιόδου, ενώ οι 9 πόντοι και τα 3 ριμπάουντ του Ιωάννη Παπαπέτρου δεν αντικατροπτίζουν τη δουλειά που έκανε στο παρκέ, ειδικά όταν… χάλασε το μυαλό του Καλάθη στο τέταρτο δεκάλεπτο, αποσπώντας από τον γκαρντ της Φενέρ αντιαθλητικό φάουλ στο κρισιμότερο σημείο.

Από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ξεχώρισε ο Νάιτζερ Χέις-Ντέιβις με 14 πόντους, ενώ ο Μάρκο Γκούντουριτς τελείωσε τον αγώνα με 10 πόντους, αλλά και 3 λάθη.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ενεργοποιήθηκε από το τζάμπολ της αναμέτρησης και «κλείδωσε» τη Φενερμπαχτσέ, τη στιγμή που οι Ναν, Γκραντ βρήκαν ρυθμό από τα 6,75 και οι Παπαπέτρου, Μήτογλου χτύπησαν στην αντίπαλη ρακέτα, τρέχοντας σερί 12-0 για τους «πράσινους» μέχρι το 4΄!

Ο Χέις-Ντέιβις έσπασε το… ρόδι για τη Φενέρ στο 5΄, αλλά με 1/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, η τουρκική ομάδα δεν είχε ελπίδες ανατροπής. Οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους προσπάθησαν να… συνέλθουν από το αρχικό… σοκ, έβγαλαν κάποιους αιφνιδιασμούς, αλλά έχοντας συμπληρώσει 5 λάθη δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο από το -9 και το 22-13 στο 10΄.

Η Φενέρ άρχισε από τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου να βγάζει αντίδραση και με επιμέρους σκορ 2-7 μείωσε σε 24-20. Ωστόσο, Ναν και Ερνανγκόμεθ είχαν τις απαντήσεις από τα 6,75 για το 32-23 στο 15΄. Η είσοδος του Αντετοκούνμπο στο παρκέ, προκειμένου να δώσει ανάσες στον Λεσόρ, έφερε αποτέλεσμα στην «πράσινη» άμυνα, όχι όμως και στη συγκέντρωση της ομάδας.

Ο Έλληνας διεθνής σέντερ υπέπεσε σε διαδοχικά λάθη, αστόχησε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και η Φενέρ παρέμεινε σε απειλητική θέση. Μετά μάλιστα από αλλαγές επί αλλαγών από τον Γιασικεβίτσιους, ο Χεις-Ντέιβις ήταν αυτός που έφερε την αναστάτωση στον Παναθηναϊκό. Με τον Αμερικανό να χτυπάει από μέση και μακρινή απόσταση, η τουρκική ομάδα άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, γράφοντας στο τέλος του ημιχρόνου το 38-36.

Με τον Παπαπέτρου να βρίσκει στόχο από τα 6,75, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε στο 22΄ ένα επιμέρους σκορ 7-2 για το 45-38. Ωστόσο, οι «πράσινοι» έχασαν τον αμυντικό προσανατολισμό τους, ο Καλάθης έδωσε ρεσιτάλ σε εκτέλεση και δημιουργία και η Φενέρ βρέθηκε στο 23΄ στο -2 (45-43).

Με τον Ναν άποντο στην τρίτη περίοδο και τον Σλούκα εκτός κλίματος, ο Λεσόρ κράτησε το ισχνό προβάδισμα του Παναθηναϊκού, ενώ τα σερί λάθη του Γκούντουριτς στέρησαν από την Φενέρ το προβάδισμα, τη στιγμή που μείωσε σε 51-50 (26′), μετά από σερί τρίποντα των Σέστινα και Ντόρσεϊ.

Ο Λεσόρ συνέχισε να παλεύει μόνος (53-50 με 2/2 βολές στο 28΄), ενώ Καλαϊτζάκης που μόλις είχε πατήσει παρκέ πέτυχε το ίσως κομβικότερο τρίποντο του αγώνα λίγο πριν την εκπνοή της τρίτης περιόδου (56-50).

Με τον Έλληνα γκαρντ να επαναφέρει την τάξη και τη διψήφια διαφορά από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (60-50 στο 31΄) και τον Παπαπέτρου να τη διατηρεί (62-52 στο 33΄), ο Γκούντουριτς άρχισε τα… δώρα στον Παναθηναϊκό και με διαδοχικά λάθη του, έβαλε πρόωρα τους «πράσινους» σε τροχιά πρόκρισης.

Μετά από κλέψιμο του Ναν στον Γκούντουριτς και γκολ φάουλ του Αμερικανού στον αιφνιδιασμό, το «τριφύλλι» άρχισε να μην ανησυχεί (65-52 στο 35΄). Ο Ναν συνέχισε να διακρίνεται σε άμυνα, εκτέλεση και δημιουργία και (65-55 στο 36΄), ενώ το αντιαθλητικό του Καλάθη στον Παπαπέτρου έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού (67-55 στα 2:49΄ για τη λήξη), με τον «πράσινο» φόργουορντ να πανηγυρίζει και να προτρέπει την κερκίδα να αρχίσει το ξέφρενο πάρτι της πρόκρισης!

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Περούγκα – Ντιφάλα.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης 5 (1), Σλούκας 4, Παπαπέτρου 9 (1), Γκραντ 13 (1), Ναν 14 (3), Λεσόρ 17, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 6, Χουάντσο 3 (1), Μήτογλου 2.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Μότλι, Ουίλμπεκιν 2, Σανλί 7 (1), Παπαγιάννης 3 (1), Χέις-Ντέιβις 14 (2), Μπιμπέροβιτς 4, Πιερ, Γκούντουριτς 10 (2), Ντόρσεϊ 2, Καλάθης 5 (1), Σέστινα 10 (2).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ