Αρχική News Βενεζουέλα-σεισμοί: Τουλάχιστον 920 οι νεκροί – Περισσότεροι από 50.000 οι αγνοούμενοι

Βενεζουέλα-σεισμοί: Τουλάχιστον 920 οι νεκροί – Περισσότεροι από 50.000 οι αγνοούμενοι

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις δίδυμες σεισμικές δονήσεις που ισοπέδωσαν τμήματα του Καράκας και των γύρω περιοχών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 920, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χόρχε Ροδρίγκες.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλάσματα και αγνοούνται σχεδόν δύο ημέρες μετά τους σεισμούς των 7,2 και 7,5 βαθμών που σημειώθηκαν σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων δυτικά του Καράκας.

O προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 589 νεκρούς. Ο Ροδρίγκες, αδελφός της μεταβατικής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, πρόσθεσε πως η πολιτεία Λα Γουάιρα (βόρεια), η πλέον πληγείσα από τους σεισμούς, είναι “πλήρως στρατιωτικοποιημένη”.

Ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τους αγνοούμενους είχε πάνω από 50.000 εγγραφές έως σήμερα το μεσημέρι. Βοηθός του επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε έναν παρόμοιο απολογισμό.

Ομάδες διάσωσης από ξένες χώρες και βοήθεια άρχισαν να φθάνουν σήμερα, την ώρα που κάτοικοι των πληγεισών περιοχών σε απόγνωση και ξένοι εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων.

Ο Ροντρίγκες είπε πως 871 διασώστες από χώρες του εξωτερικού βρίσκονταν στη χώρα σήμερα το απόγευμα. Στις χώρες που στέλνουν συνεργεία περιλαμβάνονται το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ισπανία.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κάνει λόγο για μια μεγάλη πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να ξεπεράσει τις 10.000, γεγονός που θα καθιστούσε αυτούς τους σεισμούς μεταξύ των φονικοτέρων στη Λατινική Αμερική τον τελευταίο αιώνα.

Περισσότεροι από 50.000 οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ

Ο αριθμός των αγνοουμένων μετά τον διπλό σεισμό που συγκλόνισε τη Βενεζουέλα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 50.000, ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι ο απολογισμός “σαφώς θα αυξηθεί σημαντικά”.

“Πρόκειται για μια επιχείρηση διάσωσης εξαιρετικά περίπλοκη. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι και 920 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η έρευνα μέσα στα συντρίμμια είναι επομένως μια κολοσσιαία αποστολή”, δήλωσε ο Τομ Φλέτσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη.

“Βεβαίως, υπάρχει επίσης η απειλή των μετασεισμών. Οι ομάδες διάσωσης παρεμβαίνουν επομένως σε συνθήκες απίστευτης πολυπλοκότητας”, πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των αρχών της Βενεζουέλας κάνει λόγο σήμερα για 920 νεκρούς αλλά οι σκηνές καταστροφής που είδαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου υποδηλώνουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών.

Συγκριτικά, σεισμοί παρομοίου μεγέθους προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από 200.000 ανθρώπων στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010, 73.000 ανθρώπων στο Κασμίρ τον Οκτώβριο του 2005 ή ακόμη περίπου 53.500 ανθρώπων στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας τον Φεβρουάριο του 2023.

Περίπου “50.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Η αποστολή μας είναι να βρούμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και να διατηρήσουμε τον αριθμό των νεκρών όσο το δυνατόν πιο χαμηλό. Ωστόσο σίγουρα αυτός θα αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Φλέτσερ.

Ομάδες διάσωσης που έχουν καταφθάσει από τουλάχιστον 17 χώρες αναπτύσσονται για να συμμετάσχουν στις έρευνες για επιζώντες, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

“Έχουμε επί του παρόντος 35 ομάδες που έχουν αναπτυχθεί επί του πεδίου. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερους από 1.600 εξειδικευμένους διασώστες και περισσότερους από 100 σκύλους διάσωσης”, διευκρίνισε ο Φλέτσερ.

“Χρησιμοποιούμε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εισέλθουμε σε κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους, προκειμένου να εντοπίσουμε επιζώντες. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας σε εξέλιξη”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ