«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Βαλκανικής, της Νοτιανατολικής Ευρώπης, και βεβαίως η συνεργασία μας παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα το πρωί, στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης, στο Βουκουρέστι, με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Νταντσίλα.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρουμανία από το 2008, σημείωσε ότι σε αυτά τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν, υπήρξαν «χρόνια δύσκολα και για την Ευρώπη και την Ελλάδα που πέρασε μια κρίση οικονομική, από την οποία όμως εξήλθε και σήμερα με περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην περιοχή των Βαλκανίων», και ο οποίος περνούσε πάντα από τη συνεργασία.
Στενοί ιστορικοί δεσμοί
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρουμάνα ομόλογό του για τη θερμή φιλοξενία και τις συνομιλίες, και αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν από κοινού ως δυνάμεις σταθερότητας στη Βαλκανική και έναν σταθερό πόλο συνεργασίας και ασφάλειας. Υπογράμμισε, δε, τον ρόλο που διαδραματίζει τόσο η ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία, όπως και οι πολυάριθμοι Ρουμάνοι που διαβιούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ενίσχυση των στενών ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στο ρόλο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Ρουμανία, όπως και στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως αυτός του εμπορίου και των επενδύσεων.
«Η Ελλάδα έχει μια σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στη Ρουμανία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε δισ. ευρώ σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας από Έλληνες επενδυτές. «Δική μας επιθυμία είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία να αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, να αυξήσουμε τις επενδύσεις Ελλήνων στη Ρουμανία αλλά και Ρουμάνων στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί εκ των κορυφαίων προορισμών για τους Ρουμάνους που ταξιδεύουν εκτός συνόρων. Περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα και «θα θέλαμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί καθώς η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό, ελκυστικό προορισμό», τόνισε. Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τουρισμού ώστε να καταστεί δυνατή η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, με τη Ρουμάνα ομόλογό του συμφώνησαν ακόμα την ανάγκη προώθησης της διμερούς συνεργασίας σε ακαδημαϊκό – ερευνητικό επίπεδο με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, όπου υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για συνέργειες.
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε με δεδομένο το γεγονός της ρουμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογραμμίστηκαν και οι σημαντικές, όπως τονίστηκε, προοπτικές που ανοίγονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, επισημάνθηκε ο ρόλος των τριμερών και τετραμερών σχημάτων στην ενίσχυση της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί και δήλωσε πως τα σχήματα αυτά, όπως η σημερινή τετραμερής, «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών αλλά και ιδιαίτερα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμβάλλουν στη στήριξη της ρουμανικής Προεδρίας, η οποία, όπως και η προηγούμενη βουλγαρική, «είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας και σε ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».
Ελλάδα-Ρουμανία στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων
Για τη δε Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι δίνει μία ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια, είναι ένα μοντέλο συνεργασίας και αναδεικνύει ότι μέσα από την επίλυση των διαφορών και τη συνεργασία «μπορούμε να δώσουμε μια προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια». Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών, της Σερβίας και της Αλβανίας, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά τους κριτήρια στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.
Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», αφενός μεν με το Brexit, αφετέρου δε με την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να έχουμε περισσότερη ενότητα, μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών». «Υπό αυτή την έννοια», υπογράμμισε, «πιστεύω ότι Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και όλες οι χώρες της Βαλκανικής που είναι στην ΕΕ να κρατήσουν στάση στις κρίσιμες συνομιλίες για την αναθεώρηση του Δουβλίνου καθώς δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να φέρουν όλο το βάρος της ευθύνης. Θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της αλληλεγγύης».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη για κοινή στάση σε ό,τι αφορά τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2019-2025, που «πρέπει να επικεντρωθεί στις πραγματικές προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών».
Πρέπει, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη ανάπτυξη και στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης, μέσω της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα την ανάγκη για μια κοινή θέση στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς «οι δημοσιονομικές επιπτώσεις ενός πιθανού BREXIT, αλλά και οι αναγκαίες αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων για την Πολιτική Συνοχής, της Σύγκλισης αλλά κυρίως και την Κοινή Αγροτική Πολιτική». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη διασυνδεσιμότητα στην ενέργεια και τις μεταφορές (σιδηροδρομικές, οδικές), υπογραμμίζοντας τη σημασία της και φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο για το Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης.
Είπε ακόμα πως η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. «Μέσα από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας μπορούμε να δούμε πώς αυτές οι στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας θα φέρουν τους λαούς μας πιο κοντά», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η πραγματοποίηση αυτών των μεγάλων ευρωπαϊκών σχεδίων διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων, εταιρειών, με πλούσια εμπειρία», επισημαίνοντας πως σημαντικές ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να προσφέρουν για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Τα Βαλκάνια ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης
«Ανοίγεται μια περίοδος εξαιρετικών προοπτικών για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραπεταμένη γωνιά της Ευρώπης, τα Βαλκάνια δεν πρέπει να είναι πια μια περιοχή όπου έχουμε συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και την επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων. Τα Βαλκάνια μπορούν να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας όπου οι χώρες των Βαλκανίων προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική επίλυση των διαφορών θα βάλουν μπροστά το όφελος των λαών τους και θα δώσουν μια νέα δυναμική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως τα Βαλκάνια μπορούν να είναι όχι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης αλλά η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ανάπτυξης.
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από τα Μνημόνια έδωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας
Τα συγχαρητήρια της στην Ελλάδα γιατί κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, έδωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Ντάντσιλα είπε ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας σε όλους τους τομείς, αρχίζοντας από τις παραδοσιακές σχέσεις, όπως και για τη συνεργασία σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ότι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας. «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η ίδια.
Σε ότι αφορά στον τουρισμό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία. Σημείωσε, ακόμα, πως είναι εξαιρετικός ο διάλογος για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ελληνική επιχειρηματικότητα να έχει ηγεμονικό ρόλο στην ανάπτυξη των Σκοπίων
Αλέξης Τσίπρας: Ο αγώνας είναι κρίσιμος και μπορεί να αποβεί νικηφόρος