Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα προανήγγειλε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ απηύθυνε έκκληση στην Αθήνα να τη βοηθήσει στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας ένταξης της γειτονικής χώρας στους δυτικούς θεσμούς.
Στο μεταξύ, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία συμφώνησαν σε ένα κείμενο για την υπογραφή συμφώνου φιλίας που έχει στόχο την επίλυση ιστορικών διαφορών που προκαλούσαν τριβές και εντάσεις.
Οι τεταμένες σχέσεις της με τον μεγάλο ανατολικό γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται κοινούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και γλωσσικούς δεσμούς, εμπόδιζαν τις ούτως ή άλλως παγωμένες προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ωστόσο, το βασικό ζήτημα που υπονομεύει τις φιλοδοξίες αυτές είναι η εκκρεμότητα του ονόματος.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στη συνέντευξή του απηύθυνε έκκληση στην Αθήνα για μια νέα αρχή με την ΠΓΔΜ. «Παρακαλώ την Αθήνα να ξανασκεφτεί τι είδους γείτονα θέλει να έχει στα βόρεια σύνορά της.
Αν θέλει να έχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία που θα κυβερνάται ως κράτος δικαίου, τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσει και ίσως να μας αφήσει να μπούμε στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό μας όνομα… Αυτή θα ήταν μια επένδυση σε ένα κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν επιφυλακτικός για την πιθανή απάντηση της Ελλάδας και επέστησε την προσοχή ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα πρόοδος. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι εν μια νυκτί. Θα είναι μια διαδικασία βήμα προς βήμα», διευκρίνισε.
Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Να μάθει η Μέι για το Brexit από το πάθημα της Ελλάδας