«Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας-Γαλλίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τον Γάλλο πρόεδρο αποφάσισαν την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως οι δυο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση η οποία υπερβαίνει τις υποχρεώσεις μιας τους στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Οι τομείς της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής, συνέχισε, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας αλλά δεν εξαντλούν αυτή τη συνεργασία.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι διαχρονικά οι δυο χώρες διατηρούν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πως «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».
Η απόφαση να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει κίνητρο εθνικό, καθώς θωρακίζει την Πατρίδα μας. Ευρωπαϊκό, αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία. Έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό. Γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ & δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. pic.twitter.com/9qbKaJ5PJ0
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 28, 2021
Η συμφωνία, συνέχισε, ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που εγγυάται ειρήνη και πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική ισχύ με την οικονομική της δύναμη», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μετά τα 24 Rafalle, αποκτά τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μια.
Υπογράμμισε ότι το κίνητρο δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό καθώς ενισχύει την κοινή αμυντική βιομηχανία ενώ έχει και ευρωατλαντικό χαρακτήρα αφού ενισχύει την άμυνα και τη διατλαντική συμμαχία.
«Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης», συμπλήρωσε ενώ αναφερόμενος στην έκθεση που εγκαινίασαν χθες στο Λούβρο μίλησε για το συμβολισμό που έχει η υπογραφή αυτής της συμφωνίας «200 χρόνια μετά τον αγώνα να γίνει η πατρίδα μου ελεύθερο κράτος».
Στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας, μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία. pic.twitter.com/nCqulCdPOG
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 28, 2021
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης οτι μιλάμε για φρεγάτες που είναι οι διάδοχοι των θωρηκτών «Υδρα» , «Σπέτσες» και «Ψαρά» που ήταν στην πρώτη γαλλική αποστολή το 1884 ενώ τα rafalle είναι διάδοχοι του «αετού», του «γύπα», του «Δαίδαλου» και του «Ιέρακα» που ήταν γαλλικά αεροσκάφη και αποτέλεσαν την πρώτη αεροπορική δύναμη της χώρας το 1912 με ιδρυτή τον Ελευθέριο Βενιζέλο που τα ονόμασε. «Η ιστορία και η γεωγραφία μας θέλει μαζί», πρόσθεσε.
Μακρόν: Συμβάλουμε στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης, συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα
Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία τους τις τελευταίες εβδομάδες για να καταλήξουν σε αυτή τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση, «να προστατεύσουμε την αυτοκυριαρχία μας και την εδαφική ακεραιότητα των δυο χωρών προάγοντας τη σταθερότητα, την ασφάλεια κόσμο την ευμάρεια».
Ο Εμμανουέλ Μακρον τόνισε ότι πρόκειται για εμβάθυνση της γαλλοελληνικης συνεργασίας και μετά την απόφαση για την αγορά τριών φρεγατών, «θα δούμε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο και θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη δυνατή παρουσία Γαλλικών βιομηχανιών δημιουργώντας θέσεις εργασίας».
«Συμβάλουμε στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα. Χθες στα εγκαίνια της έκθεσης παρατηρήσαμε ποσό στενή είναι η σχέση των δυο χωρών. Η Ελλάδα είναι πρώτα πολιτισμός και μετά ένα έθνος. Μας έχει εμπνεύσει και εμάς», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαστε στο πλάι σας ένα χρόνο πριν, είμαστε και στις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ξέρω ότι θα πάτε μετά στο Ηράκλειο που χτυπήθηκε από σεισμό χθες. Δεχθείτε τη αλληλεγγύη μας».
Σε ερώτηση ποσό κοντά είμαστε ωστε η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης να πάρει σάρκα και οστά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει να αποκτά πραγματικό περιεχόμενο και με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, «θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά, υπερ-Ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ’ ανάγκη να προσβλέπει- εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο – στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Και βέβαια επιλογές όπως η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας ουσιαστικά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, ακριβώς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε. Και γι΄ αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας προφανώς το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η συμφωνία με τη Γαλλία επηρεάζει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
«Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε.
Είπε επίσης ότι επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό Ναυτικό είχε θέσει. Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα- παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία- να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά την οποία κάνει η χώρα», συμπλήρωσε.
Και υπογράμμισε: «Κατά συνέπεια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες ακόμα στο μέλλον. Και η Ελλάδα δεν ξεχνά- και αυτό επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται και με τη σημερινή συμφωνία- το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020. Και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία στρατηγικής, η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας έρχεται ως το απολύτως λογικό επιστέγασμα μιας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό, πολιτιστικό βάθος».
Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο Εμμανουελ Μακρον απάντησε ότι η Ελλάδα το 2020 δεν έδειξε πολεμοχαρή στάση στη Μεσόγειο και πως «οι ευρωπαίοι έχουμε καθήκον να δείξουμε αλληλεγγύη στα άλλα κράτη μέλη».
Αυτό έπραξε η Γαλλία, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή. «Είναι λογικό και νομότυπο να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να σταθούμε στο πλευρό της, να σεβαστά τα συμφέροντα της εδαφικής ακεραιότητας, να την προστατεύουμε σε περίπτωση εισβολής οποιουδήποτε τύπου. Οι ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και πιέζουν μεγάλες δυνάμεις , το να δείξουμε ότι και ΕΕ έχει ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας , είναι άμυνα», ανέφερε.
Πριν τις δηλώσεις των δυο ηγετών προηγήθηκε ενώπιον τους η υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς ‘Άμυνας και Εξωτερικών των δυο χωρών κας Φλορανς Παρλι και Σαν Λετριάν, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτοπουλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ