Στις φυλακές οδηγούνται οι 11 εκ των 19 κατηγορουμένων που κατηγορούνται για τη δράση του κυκλώματος που φέρεται μέσω του ανακυκλώσιμου υλικού που εμπορεύονταν να προκάλεσε ζημία ύψους 7 εκ ευρώ στον ΟΣΕ.
Πρόκειται για οκτώ υπαλλήλους του ΟΣΕ και τους τρεις φερόμενους ως επικεφαλής του κυκλώματος. Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής τους, καθώς είχαν περιφερειακό ρόλο. Επιβλήθηκαν εγγυοδοσίες (5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ) σε δυο κατηγορούμενους, η μια εκ των οποίων είναι η κόρη του ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής Ρομά.
Οι απολογίες των κατηγορημένων άρχισαν νωρίς χθες το πρωί όταν και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια υπό αυστηρή αστυνομική δύναμη ενώ στο χώρο βρίσκονταν συγγενείς και φίλοι τους. Το κατηγορητήριο αφορά βαρύτατες κατηγορίες,όπως διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αφού φέρονται να εκποιούσαν ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ, στήνοντας τους πλειστηριασμούς και κλέβοντας στο ζύγι.
Αρνούνται τις κατηγορίες
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες και μάλιστα ο συνήγορος ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής, Σάκης Κεχαγιόγλου, είπε πως «ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης». Αργότερα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε: «η απόφαση περί προσωρινής κράτησης του πρώτου εντολέα μου αλλά παράλληλα και η απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη εντολέας μου καταδεικνύει ότι στο πρόωρο αυτό δικονομικό στάδιο ο κύριος ανακριτής και η κα εισαγγελέας επιμέρισαν ρόλους κι ευθύνες. Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια ογκώδη και περίπλοκη από οικονομοτεχνική άποψη δικογραφία, η πορεία της κύριας ανάκρισης θα διαλευκάνει πληρέστερα τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων».
Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκπροσωπώντας κατηγορούμενους υπαλλήλους του ΟΣΕ, είπε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία και “από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά». Όσον φορά τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου είπε πως «ασκούσε παράλληλη αγροτική απασχόληση για να ζήσει και τα χρήματα προέρχονται από εκεί». Σχετικά με τις συνομιλίες υπάλληλων με τους φερόμενους ως επικεφαλής, απάντησε πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τους τηλεφωνούσαν για να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό.
Η δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν σε τρεις εταιρείες Ρομά χωρίς παραστατικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ ο οποίος υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας και σύμφωνα με την αστυνομία πήρε μίζα 15.000 ευρώ. Τα χρήματα σύμφωνα με την Αστυνομία τα αρχηγικά μέλη τα έβγαζαν σε βουλγαρικές και κυπριακές τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στην Κρήτη – Κοριτσάκι 5 ετών κατάπιε 15 χάπια στη Μεσαρά
AKOMA: Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο – Η «προπαγάνδα» του Ερντογάν σε μαθητές της Κομοτηνής