#MeToo αλά γαλλικά: Φοιτήτρια ξεκινά εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Μια Γαλλίδα φοιτήτρια, η οποία δέχτηκε επίθεση όταν απάντησε σε έναν άνδρα που την παρενόχλησε σεξουαλικά σε δημόσιο χώρο του Παρισιού, λανσάρισε μια ιστοσελίδα για να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους παρενόχλησης αφού το οπτικό υλικό που δείχνει το περιστατικό έγινε viral και συγκέντρωσε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης.

Η ιστοσελίδα της Μαρί Λαγκέρ με τίτλο Nous Toutes Harcelement (Όλες μας Παρενοχλούμαστε), είναι η τελευταία εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία πραγματοποιείται παγκοσμίως έπειτα από την #MeToo και παρέχει μια πλατφόρμα για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης που θα μπορούν ανώνυμα να μοιράζονται την εμπειρία τους.

«Όπως χιλιάδες γυναίκες, είμαι και εγώ θύμα παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο. Μοιραστείτε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μου noustoutesharcelement.fr ή με #TaGueule», έγραψε η Λαγκέρ στο Twitter.

«Ta gueule» («Βούλωστο]) είναι η έκφραση την οποία η 22χρονη Λαγκέρ χρησιμοποίησε απαντώντας στον άνδρα που την παρενόχλησε έξω από παρισινό καφέ προτού αυτός την χτυπήσει.

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη στιγμή που έγιναν viral τα πλάνα από το περιστατικό που ανέβηκαν διαδικτυακά.

Η οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία την βοήθησε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι να παραμείνει στη δημοσιότητα το θέμα.

«Η ιστορία της Μαρί έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης επειδή η ίδια πάλεψε για να εξασφαλίσει το βίντεο και να το αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μια καθημερινότητα για τις γυναίκες», δήλωσε η Φατιμά Μπενομάρ, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Les Effrontees.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι δυστυχώς είναι υπερβολικά συχνό» το φαινόμενο, είπε τηλεφωνικώς χθες Πέμπτη στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Αναρίθμητες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τότε που ξεκίνησαν οι γυναίκες να καταθέτουν τις μαρτυρίες τους εν μέσω της εκστρατείας #MeToo, η οποία ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες εις βάρος του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Παρόμοια κινήματα έχουν έκτοτε εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Αυτό που άλλαξε δεν είναι ότι οι γυναίκες μιλούν, αλλά ότι οι γυναίκες ακούγονται», δήλωσε η Κέιτ Κέλι, η υπεύθυνη του προγράμματος για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην μκο Equality Now (Ισότητα Τώρα).

«Αυτό που είναι σημαντικό για το βίντεο της Λαγκέρ είναι ότι δείχνει με έναν πολύ σαφή τρόπο ότι η παρενόχληση στους δρόμους είναι βία και όχι κολακεία…δεν είναι απλώς ενοχλητικό, δεν είναι απλώς λάθος, είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε η ίδια.

Την Τετάρτη η Γαλλία ψήφισε νόμο που απαγορεύει την σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο και επιβάλλει πρόστιμα έως και 750 ευρώ στους παραβάτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μια στις τρεις γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε, επίσης:Αλεξία Μπακογιάννη για μεταγωγή Κουφοντίνα: «ο κ. Τσίπρας ή συναλλάσσεται ή εκβιάζεται»