Σφοδρό «κατηγορώ» προς τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε, για για τις δηλώσεις του ότι στο Κραν Μοντανά το πρόβλημα δεν ήταν οι εγγυήσεις, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
«Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία», δήλωσε αναφερόμενος στην στάση που τηρεί ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι είναι επίσης «θλιβερό να ψεύδεται (σ.σ. ο Άιντε), λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά».
Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο κ. Άιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος του ήταν το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης – και οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
«Δηλαδή, ότι τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Πάλμας: Θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα πρακτικά
Ως απαράδεκτο, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, Βασίλης Πάλμας τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Άιντε προσεγγίζει τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά.
«Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε τα πρακτικά των συνομιλιών στην δημοσιότητα από τη στιγμή που ο κ. Άιντε δεν συναιτιστεί και δεν ανακαλέσει τα όσα είπε σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφρικά με τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.
«Θεωρούμε ότι ειναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραματέα των Ηνωμένων εθνών να τοποθετείται με τόσο ετεροβαρή τρόπο σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις και την πραγματικότητα που προέκυψαν από την διαπραγμάτευση στην Ελβετία.
«Είναι λυπηρό» ανέφερε ο Βασίλης Πάλμας, «το γεγονός ότι ο κύριος Άιντε επανέλαβε όλα αυτά ψεύδη στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον προεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ότι ψεύδεται».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, «ωστόσο», πρόσθεσε, «η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την επανάληψη του διαλόγου, αφού ο στόχος της είναι η λύση του Κυπριακού και όχι η πολιτική της επίρριψης ευθυνών».
Ακιντζί: Το «ναυάγιο» δεν οφείλεται μόνο στις εγγυήσεις
Στην διάσκεψη για το Κυπριακό, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια», προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ του ΟΗΕ τους λόγους που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε ενεργό μέρος».
Επίσης, είπε ότι θεωρεί πως τα Ηνωμένα Έθνη «συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση». Το βασικό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι τί θα γίνει αύριο σημειώνοντας ότι «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό».
Διαβάστε επίσης: Που μετακομίζει το ΔΝΤ – Ανατροπή από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ