Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ξεκινά επίσημα η διαδικασία της διαιτησίας

Σήμερα, Πέμπτη, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι για το άλλο αίτημα της Eldorado και της Ελληνικός Χρυσός, αυτό της αδειοδότησης των εργασιών στις Σκουριές, ξεκινά επισήμως η διαδικασία της διαιτησίας…

Συγκεκριμένα ανέφερε:  «Επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου. Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας» .

Η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια χθεσινής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει δύο άδειες στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που υπογράφει με εντολή του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, χορηγείται άδεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού και τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης αντίστοιχου εξοπλισμού στη θέση απόθεσης Κοκκινόλακα για διάστημα τριών ετών.

Η χορήγηση των αδειών στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα αποφασίστηκε μόλις δύο ημέρες μετά την απειλή της καναδικής εταιρείας Eldorado ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα αν δεν της χορηγηθούν άμεσα άδειες για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, Eldorado ανακοίνωσε:  «Η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” ή “Εταιρεία”) ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται.

Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων».

Διαβάστε επίσης: Βλέπει φαντάσματα ο Τσιρώνης: «Φταίει η κοινωνία και το διεθνές λόμπι πετρελαίου για τον Σαρωνικό» (video)