Αναστασιάδης: “Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλεί ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό”

Αναστασιάδης

«Δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, εάν ο γγ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου, αυτό να επισυμβεί». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά το δείπνο που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Αναφερόμενος στο τετ α τετ που είχε με τον κ. Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας «με ευθύτητα και πραότητα έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου, διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν, επανέλαβα ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος».

Ερωτηθείς κατά πόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην φέρουν ένσταση εάν υπάρξει είτε ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είτε προχωρήσουν όπως περιέγραψε ο ίδιος προηγουμένως, δηλαδή εάν μπορεί να συμβεί μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε: «Δεν αποκλείεται».

Σημείωσε ακόμη πως το αν θα υπάρξει περίοδος προπαρασκευής ή στασιμότητας, εξαρτάται από τον ΓΓ του ΟΗΕ και από το εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να στείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή, ενώ ερωτηθείς αν στο δείπνο με τον κ. Ακκιντζί υπήρξε κοινό έδαφος απάντησε: «εάν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους…»

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ακόμη πως ο κ. Ακκιντζί ήγειρε το θέμα της δημιουργίας δικοινοτικής επιτροπής για το θέμα του φυσικού αερίου, όμως γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του και ως εκ τούτου «δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης, να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος, είτε μικτής επιτροπής κτλ».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των οδοφραγμάτων, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως συζήτησε με τον κ. Ακκιντζί το ενδεχόμενο μέχρι την 1η Ιουλίου να παραδοθεί το οδόφραγμα της Δερύνειας και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι.

Ερωτηθείς εάν ετέθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι «όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί», ενώ αναφορικά με ζητήματα διακυβέρνησης, είπε ότι «έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές κατά πόσον η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα που υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε, αλλά εν λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε».

Διερευνητικές επαφές αναλαμβάνει πιθανόν η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο
Η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, είναι πιθανόν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Ν. Υόρκη, Απόστολο Ζουπανιώτη, να αναλάβει να διεξάγει διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες (Pρόεδρο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί)-εφόσον αυτοί το αποφασίσουν- και άλλους εμπλεκόμενους για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε για την χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στο παρόν στάδιο τίποτε δεν μπορεί να είναι, όπως ήταν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Για το ενδεχόμενο άφιξης στην Κύπρο απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση, ούτε κάτι το σίγουρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνελήφθη στον Έβρο Τούρκος εισαγγελέας που επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκικά ΜΜΕ – Η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα για τη σημαία στη βραχονησίδα και μετά την κατέβασε

ΑΚΟΜΑ: Δήμαρχος Φούρνων: Η ελληνική σημαία κυματίζει κανονικά