Μάτι: Νέα μήνυση από συγγενείς θυμάτων – «Τους αφήσατε να καούν και να πνιγούν»

90

Ακόμα μία μήνυση κατατέθηκε, σήμερα, από συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

Οι συγγενείς 8 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου κατέθεσαν μήνυση σε βάρος των τοπικών αρχόντων αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών. Η μήνυση στρέφεται εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, αλλά και κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και των δημάρχων Μαραθώνα και Ραφήνας Ηλία Ψινάκη και Ευαγγ. Μπουρνούς. Παράλληλα, μηνύονται οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, το λιμενικό, η αστυνομία και η πυροσβεστική. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των συγγενών, το νέο στοιχείο που επιβαρύνει την θέση των υπευθύνων είναι το γεγονός ότι παρά την προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, δεν μερίμνησαν, ώστε κατά το ξέσπασμα της φωτιάς στο Νταού να υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα.

Τί αναφέρουν στη μήνυση οι συγγενείς των θυμάτων:

«Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά το νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία. Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων κι γεγονότων όπως και για πυρκαγιά. Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, ότι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συν εκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι. Χαρακτηριστική είναι η τραγική περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά. «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας», σημειώνουν οι συγγενείς της γυναίκας. Παράλληλα καταλογίζουν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην Περιφέρεια Αττικής ότι υποτίμησαν την κατάσταση. «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα», σημείωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος.

Διαβάστε, επίσης:Αίτημα για αναβάθμιση των ερευνών με εφέτη ανακριτή για τη φωτιά στο Μάτι