Αναβιώνει η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας “; Τι αναφέρει Αλβανία, Κόσοβο και Πρέσεβο

Η συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο περιοδικό Politico
άνοιξε ξανά το θέμα συζήτησης στα Βαλκάνια για την ιδέα της ένωσης όλων των Αλβανών σε ένα κράτος.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τον σχηματισμό μιας μικρής ένωσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει ν ααποσύρει το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ για τη μικρή χώρα, όπου είναι κυρίαρχο το αλβανικό στοιχείο.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι διεμήνυσε ότι “όλοι οι Αλβανοί της περιοχής θα ζήσουν σε μία, ενωμένη χώρα” ένα η ΕΕ κλείσει τις πόρτες της. Παράλληλα, αρνήθηκε ότι έθεσε ζήτημα Μεγάλης Αλβανίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. Μιλώντας μάλιστα σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα χαρακτήρισε την όλη υπόθεση “εφεύρεση του Βελιγραδίου με στόχο να δικαιολογηθούν οι φιλοδοξίες περί Μεγάλης Σερβίας”.

Ενώ ο επικεφαλής του Αλβανικού Εθνικού Συμβουλίου στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο δήλωσε πως οι κατοικούμενες από μεγάλο αλβανικό πληθυσμό σερβικές πόλεις Μπουγιάνοβατας, Πρέσεβο και Μεντβέντια, θα πρέπει επίσης να ενταθούν σε μια ένωση Κοσόβου και Αλβανίας. “Η Σερβία θα πρέπει να είναι ευγνώμων” για το γεγονός ότι οι Αλβανοί δεν ζητούν ακόμη περισσότερα εδάφη, τόνισε.

Από την άλλη στο Βελιγράδι,τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επιτέθηκαν στους Αλβανούς πολιτικούς, κατηγορώντας τους ότι για άλλη μια φορά επαναφέρουν μνήμες από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου που τελείωσε πριν από 18 χρόνια. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς – πρώην υπερεθνικιστής που σήμερα δηλώνει φιλοευρωπαίος – συνέστησε ψυχραιμία, ωστόσο δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι θα τον “κρεμούσαν αντί σημαίας στις Βρυξέλλες” εάν έκανε παρόμοιες δηλώσεις περί ενοποίησης όλων των Σέρβων. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία “θα είναι άμεσα υπεύθυνες” εάν οι Αλβανοί προχωρήσουν περαιτέρω τις εδαφικές φιλοδοξίες τους.

Εκ μέρους της ΕΕ, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν στηλίτευσε τα μηνύματα των Αλβανών πολιτικών, υπογραμμίζοντας ότι πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν “μπούμερανγκ” εναντίον τους.