Στα χνάρια του Κιμ Γιονγκ Ουν ο Ερντογάν; Οι απειλές και οι… πύραυλοι

Ερντογάν απειλές

Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν , μιας και οι δυο ηγέτες θα βρίσκονται στην Κίνα στα πλαίσια της διεθνούς συνάντησης “Belt and Road Forum for International Cooperation”. Οι διπλωματικές πηγές μεταδίδουν την παραπάνω είδηση ενώ συνάμα τονίζουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθούν στις 22 Μαϊου, στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Νέο ηγετικό προφίλ, με πολιτική οικοδόμηση, δημιουργεί η γείτονα χώρα. Χθες έκανε την δοκιμή του πρώτου “εθνικού” της πυραύλου με το προσωνυμιών “Κααν” αφού πριν είχε στείλει απειλές σε Κύπρο και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν σταμάτησαν. Η άσκηση αυτή έγινε στην περιοχή της Σινώπης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ενημέρωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. “Η εκτόξευση του πυραύλου Bora, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια” σχολίασε ο Φικρί Ισίκ. ενώ ισχυρίστηκε πως η δοκιμή ήταν πετυχημένη.Ο πύραυλος τύπου Bora αναπτύχθηκε από τη Roketsan. Έχει διαμέτρημα 610 χιλιοστών και εμβέλεια 280 χλμ. Το σύστημα διαθέτει αποτελεσματική ισχύ πυρός καθώς μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 470 κιλών, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης.
Οι διπλωματικές πηγές σχολιάζουν τις κινήσεις του σουλτάνου και αναρωτιούνται αν βαδίζει στα χνάρια του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μετά το κατ’ ιδίαν μήνυμα του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη στον Τούρκο ομόλογό του, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα παραμείνει αδρανής σε ο,τιδήποτε επιχείρηση η γείτονα χώρα, η Τουρκία προχώρησε σε “αναβάθμιση” των προκλήσεων της.
Αεροσκάφοι λοιπόν της Τουρκίας, έκαναν 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ μια από αυτές εξελίχθηκε σε αερομαχία.
Τον ελληνικό εναέριο χώρο, λοιπόν, παραβίασαν δυο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 σε σχηματισμό και τέσσερα μεμονωμένα, τρία εκ των οποίων ήταν κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και ένα ελικόπτερο.
Τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα και σε μία περίπτωση ενεπλάκησαν με τα ελληνικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Οι 34 από τις 40 παραβιάσεις ήταν από κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τρεις από ελικόπτερο και τρεις από μαχητικά.