Στην Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας – Νέο πρόγραμμα σχολικής στέγης

τσίπρας

Αύριο ανεβαίνει εκ νέου στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται το πρωί να εγκαινιάσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίας του στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της πόλης.

Επίσης -όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο ίδιος- θα ανακοινώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά σχολεία που λειτουργούν σε κοντέινερ. Πρόκειται για την τέταρτη παρουσία του πρωθυπουργού στον Βορρά, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις του για να εγκαινιάσει το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, η παράδοση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία, η συμμετοχή του σύσκεψη φορέων της Θεσσαλονίκης, καθώς και η επίσκεψή του στον Αστερόκοσμο της Έκθεσης, όπου είχε συναντηθεί με παιδιά προσφύγων.

 

Τέλος στις Πανελληνίες – 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είπε ο πρωθυπουργός, επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι σχεδιάζεται αναβάθμιση των 2 τελευταίων τάξεων λυκείου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Αυτό σημαίνει λιγότερα μαθήματα, με περισσότερες ώρες και έμφαση στην σχολική ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Στην Γ’βάθμια εκπαίδευση λύνουμε ένα σημαντικό θέμα: αναγνωρίζουμε τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως πτυχία μάστερ. Προχωράμε και σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα δημιουργηθούν δομές που θα δίνουν διπλώματα επαγγελματικών προσόντων σε τελειόφοιτους επαγγελματικών λυκείων. Σύντομα φέρνουμε νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα δωρεάν μεταπτυχιακών σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες». Για την συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά και την ίδρυση πανεπιστημίου είπε ότι πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας.