Ένα δις ευρώ στα ταμεία του κράτος από τις “χρυσές” άδειες παραμονής

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τα έσοδα του κράτους από την απόδοση του ελληνικού προγράμματος «Χρυσή βίζα», τις άδειες παραμονής που δίδονται σε εύπορους ξένους όταν αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, έφτασαν το ένα δις ευρώ.

Ο κ. Πιτσιόρλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σημείωσε πως για τους πρώτους 4 μήνες του 2017 έχουν δοθεί περίπου 1.684 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές που αγόρασαν στην επικράτεια ακίνητα, για το 2016, 1.550 άδειες, το 2015, 968 άδειες, 455 άδειες το 2014 και 20 άδειες το 2013.

Για το 2017 από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, οι 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, ακολουθεί ο Λίβανος με 78, η Ουκρανία με 79, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37 και η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες.

Συγκρίνοντας το ελληνικό πρόγραμμα με το κυπριακό ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η Κύπρος μαζί με την άδεια παραμονής χορηγεί και διαβατήριο στους επενδυτές εξ ου και τα 2 εκατ. που πρέπει να καταβάλλει ο κάτοικος τρίτης χώρας για την επένδυση.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας «είμαστε σε μια πολύ οργανωμένη διαβούλευση με ιδιώτες και υπουργεία και πολύ σύντομα θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την βελτίωση του προγράμματος»

Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η προώθηση και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και τη γρήγορη λήψη βιομετρικών στοιχείων για τη γρήγορη έκδοση της ηλεκτρονικής βίζας θα λυθεί σύντομα.

Ως προς την υστέρηση που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Πιτσιόρλας το απέδωσε στο υπάρχον διαθέσιμο προϊόν δηλαδή στην περιορισμένη διάθεση ακινήτων εν αντίθεση με την Πορτογαλία και την Κύπρο που διαθέτουν έτοιμα συγκροτήματα προς πώληση στους ενδιαφερόμενους.

Σημείωσε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μαζί με την άδεια παραμονής χορηγεί και διαβατήριο στους ξένους επενδυτές, ενώ ο κάτοικος τρίτης χώρας πρέπει να καταβάλει 2 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε σε μια πολύ οργανωμένη διαβούλευση με ιδιώτες και υπουργεία και πολύ σύντομα θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα: Κρυφό νέο χαράτσι 2,1 δις ευρώ στις μνημονιακές τροπολογίες