Γερμανία: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης 8,5 δις ευρώ στην Ελλάδα

Η Eπιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 8,5 δισ ευρώ, ενώ νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε επιστολή στους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνοντας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα θα ισοδυναμεί με 4ο πρόγραμμα, προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις

Ελάφρυνση χρέους έτσι όπως την αξιώνει το ΔΝΤ δεν είναι εφικτή σε αυτό το στάδιο γιατί θα απαιτούσε λήψη μέτρων τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ισοδυναμούσε με ένα τέταρτο πρόγραμμα, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Η συμφωνία είναι συμβατή με το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει πως περιλαμβάνει την παρουσία του ΔΝΤ. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά πως το Ταμείο θα λάβει απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα πολύ σύντομα.

Η κριτική που ασκείται από κάποιους βουλευτές εστιιαζόταν στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο». Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

Διαβάστε ακόμη: Ομολογία -σοκ του Χουλιαράκη για το ελληνικό χρέος

Μην χάσετε: Άγρια σύγκρουση Σαββίδη – Μαρινάκη για το ΔΟΛ

Ακόμη: Παρέμβαση ΝΔ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον Καμμένο