Δραματικές ώρες στο Λονδίνο: Υπό κατάρρευση ο φλεγόμενος πύργος!

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις με το φλεγόμενο πύργο το δυτικό Λονδίνο, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πολυόροφο κτίριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, ενώ την ίδια στιγμή ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων και οι φόβοι για ανεξέλεγκτο αριθμό παραμένουν ισχυροί.

Η τρομακτική φωτιά ξεκίνησε από ψυγείο που που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο, προς τα πάνω. Ο ακριβής αριθμός νεκρών και εγκλωβισμένων είναι άγνωστος μέχρι στιγμής.

Το κτίριο των 24 ή 27 ορόφων (η πυροσβεστική μίλησε για 24όροφο, αλλά βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι πρόκειται για 27όροφο κτίριο) εκτιμάται ότι είχε πάνω από 126 διαμερίσματα και οι ένοικοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά εικάζεται ότι ήταν από 200 έως 600.

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τη μία τη νύχτα και μόλις οκτώ ώρες μετά, η πυροσβεστική έκανε λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς (καθώς η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής περιορίστηκε να πει ότι υπάρχουν απλά νεκροί από τη φωτιά χωρίς να διευκρινίσει πόσοι), υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, πάνω από 50, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου και πολλοί εγκλωβισμένοι.

Ολα αυτά την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι καταρχάς πριν μερικούς μήνες οι ένοικοι είχαν στείλει επιστολή μέσω της οποίας προειδοποιούσαν ότι θα θρηνήσουμε θύματα αν δεν ληφθούν μέτρα για πυροπροστασίας, δεύτερον ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι η πυρασφάλεια δεν λειτούργησε και δεν ήχησε κανένας συναγερμός φωτιάς και τρίτον ότι η πυροσβεστική τις πρώτες ώρες καλούσε τους ενοίκους να μείνουν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο.

Ωρες αργότερα τους ζήτησε να βάλουν βρεγμένα μαντήλια στο πρόσωπο και να καλύψουν και το σώμα τους με βρεγμένα πανιά αν μπορούν και να προσπαθήσουν να βγουν από τον πύργο.

Φόβοι ότι καταρρέει το κτίριο

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες που προσπάθησαν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κατασβέσουν τη φωτιά και να εκκενώσουν την περιοχή από κατοίκους καθώς υπάρχει κίνδυνος, αφενός από τα φλεγόμενα συντρίμμια του πύργου που πέφτουν προς τα κάτω και αφέτερου να καταρρεύσει ολόκληρο το κτίριο.

Δημοσιογράφος του SkyNews μίλησε με την Karleen Reid ένοικο του πύργου, η οποία δήλωσε ότι φιλικό της πρόσωπο κατάφερε να βγει από αυτόν, ωστόσο η 13χρονη κόρη του αγνοείται.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για κραυγές που ακούγονταν μέσα από το κτίριο, με την Daily Mail παράλληλα να δημοσιεύει εικόνες ενοίκων των υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να κατέβουν στο έδαφος.

«Γείτονες λένε ότι πριν λίγο μπόρεσαν να δουν και να ακούσουν ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια από τον πύργο Γκρένφελ. Μπορώ να δω ένα άντρα στο παράθυρο», έγραψε η δημοσιογράφος του Guardian δημοσιεύοντας στο Twitter και την παρακάτω εικόνα και βίντεο.

Πηδούσαν από τα παράθυρα

Την ίδια ώρα μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένοικοι σε απόγνωση πηδούν από τα παράθυρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν. Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας άλλης γυναίκας που βρέθηκε στο σημείο. «Με το που έφθασα στο σημείο, λίγο αργότερα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά είδα τουλάχιστον δύο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου οι οποίοι έκαναν σήματα με το φως το κινητών τηλεφώνων τους για να τους προσέξουν οι πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τους φθάσουν. Δεν μπορούσαν να τους φθάσουν οι πυροσβέστες και τους έφθασε η φωτιά.

Τα φώτα των κινητών έσβησαν», ανέφερε η Βικτόρια Γκόλντσμιθ μιλώντας στο Sky News. Μάλιστα, για τα δύο αυτά άτομα στην ταράτσα του κτιρίου μίλησε και γράφει και ο Guardian ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία αναφέρε ότι το ένα από τα δύο άτομα με τα κινητά στην ταράτσα πήδηξε στο κενό.

Την κατάσταση πανικού που επικρατεί μεταφέρει και η δημοσιογράφος του Guardian Άλις Ρος που βρίσκεται στο σημείο. Η ίδια περιγράφει όσα τραγικά είδε και της περιέγραψαν στο σημείο: «Μπορείς να δεις ανθρώπους στα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που κυμάτιζε μία κουβέρτα από το παράθυρο.

Οι άνθρωποι από τα γειτονικά κτίρια έχουν μαζευτεί έξω με τις πυτζάμες του κοντά στο φλεγόμενο κτίριο, μερικοί φωνάζουν “βγάλε το κεφάλι σου έξω από το παράθυρο” ή ζητούν από τον άντρα με την κουβέρτα να τους πει τον αριθμό του διαμερίσματός του προκειμένου να μπορέσουν καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αυτόν. Πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο παράθυρό και προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα παιδί. Όπως εξήγησε οι πυροσβέστες έριχναν νερό στο παράθυρό της.

Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο Ντέιβιντ Μπέντζαμιν, που έμενε στο διαμέρισμα της φίλης του στον τέταρτο όροφο είπε στο BBC ότι κοιμόταν όταν άκουσε δυνατούς κρότους. Σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει κι άκουσε το γείτονα να φωνάζει «Φωτιά! Φωτιά!»

«Βάλαμε τις φόρμες μας, βγήκαμε έξω και είδαμε τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος μέσα στους πυκνούς καπνούς. Οι γείτονες μας είπαν να βγούμε έξω και τρέξαμε απ’ το κλιμακοστάσιο.»

Ένας άλλος ένοικος που κατάφερε να ξεφύγει απ’ τον 17ο όροφο κατάλαβε τον κίνδυνο από την άφιξη των οχημάτων της πυροσβεστικής.«Είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα και κοιτάξαμε κάτω να δούμε τι συμβαίνει. Δεν είχε σημάνει η πυρασφάλεια γιατί το κτίριο δεν διαθέτει. Μόνον ό,τι έχει ο καθένας στα διαμερίσματά του. Βγήκα στον κοινόχρηστο χώρο να δω αν λειτουργούν τα ασανσέρ, αλλά τίποτε. Υπήρχε όμως έντονη οσμή καπνού».,

Ο άνδρας είπε ότι είδε τη φωτιά μόνον όταν έσκυψε απ’ το παράθυρο. «Γύρισα στο διαμέρισμα και κοίταξα απ’ το παράθυρο προς τα κάτω. Σχεδόν βγήκα απ’ το παράθυρο για να δω κάτω απ’ τον 17ο όροφο. Και βλέπω τις φλόγες να μαίνονται και να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη, έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο.»

Ένας απ’ τους ενοίκους υποστήριξε ότι μια γυναίκα με τα έξι παιδιά της που προσπαθούσε να ξεφύγει απ’ τον 21ο όροφο κατάφερε να κατεβεί κάτω, αλλά διαπίστωσε ότι μέσα στον πανικό είχε χάσει δύο…

Άλλος περιέγραψε πώς οι ένοικοι «απλώς πετούσαν έξω τα παιδιά τους ουρλιάζοντας ‘σώστε τα παιδιά μου”».

Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν “βοηθήστε με” κι έτσι μαζί με τον αδελφό μου και κάποιους άλλους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή τρέξαμε προς τα εκεί και είδαμε ανθρώπους να πετούν τα παιδιά τους απ’ τα παράθυρα φωνάζοντας “σώστε τα παιδιά μου”.

Μια άλλη αυτόπτης μάρτυς, η Σαμίρα, είπε στο BBC: «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Γύρω στη μία η φωτιά ήταν στον τρίτο όροφο και μετά, πριν το καταλάβεις και οι 24 όροφοι του κτιρίου είχαν πιάσει φωτιά κι υπήρχαν άνθρωποι που ούρλιαζαν για βοήθεια και πετούσαν απ’ τα παράθυρα τα παιδιά τους.

Όλοι ένιωθαν αβοήθητοι γιατί κανείς δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει. Όλοι ήταν έντρομοι και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ήταν θλιβερό το θέαμα. Είναι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί και άνθρωποι που συναντούμε κάθε μέρα στο δρόμο.

Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι εκεί – παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι, τα μέλη της οικογένειάς μου που ευτυχώς κατάφεραν να βγουν έξω. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί αγνοούμενοι.»

Το πιο σοκαριστικό για όλους ήταν η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαϊά, πώς απ’ το μηδέν έφθασε στο 100…. Είδα ανθρώπους να πηδούν απ’ τα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους. Είδα έναν άνδρα που πήδηξε απ’ το παράθυρο, ανθρώπους να ουρλιάζουν για βοήθεια. Πολλοί πήδηξαν και δεν τα κατάφεραν. Όταν πηδάς απ’ τον όγδοο όροφο πώς να γλιτώσεις;».

Διαβάστε επίσης: Κόλαση φωτιάς στο Λονδίνο – Καίγεται κτίριο 27 ορόφων, φόβοι για εγκλωβισμένους

Μην χάσετε: Θύμισε 11η Σεπτεμβρίου η φωτιά στον πύργο του Λονδίνου – Πηδούσαν από τα παράθυρα οι ένοικοι

Ακόμη: Τραγωδία στο Λονδίνο – Δεκάδες νεκροί & 50 τραυματίες από τη φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ