Κόπηκε η γη στη μέση στο Αμύνταιο: Σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο (pics-vid)

Κυριολεκτικά κόπηκε στη μέση η γη μετά την τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείου Αμυνταίου, όπου εκτιμάται ότι αποκολλήθηκε μάζα εδάφους των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την τεράστια καθίζηση και την αυτοψία που διενήργησε, στο πληγωμένο χωριό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’ αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα, ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης.

Η ΔΕΗ από την μεριά της κάνει δραματική προειδοποίηση λέγοντας για “δευτερογενή φαινόμενα” της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, επισημαίνει η ΔΕΗ εφιστώντας την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων), με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Η ΔΕΗ τονίζει τέλος ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεών του, ενώ έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια κατολίσθηση στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια (Pics-video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μενίδι: Οι κάλυκες δείχνουν το δολοφόνο- Βίντεο-ντοκουμέντο πριν την τραγωδία

ΑΚΟΜΗ: Παραδοχή Τόσκα: Η Δυτική Αττική είναι εγκαταλειμμένη από χρόνια