Ψυχρολουσία Ρέγκλινγκ: Πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα για να πάρετε τη δόση!

Νέο ηλεκτροσόκ στην Ελλάδα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι μόνο αν βάλει και η Ελλάδα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, θα δοθούν τα 800 εκατ. της δεύτερης δόσης.

Μετά το καλοκαίρι και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εκταμιευθεί το δεύτερο μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τον ESM μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην καταβολή της δόσης που εγκρίθηκε από το Eurorgroup ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι η τρίτη δόση θα καλύψει τις αποπληρωμές του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, την εκκαθάριση των οφειλών και την έναρξη της δημιουργίας ενός αποθεματικού μετρητών.

Οι σχετικές επισημάνσεις γίνονται σε newsletter του ESM, ενώ όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ στις αρχές Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Συνολικά για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν «καλά νέα, καθώς η χώρα άνοιξε το δρόμο για την τρίτη εκταμίευση του προγράμματος με την ολοκλήρωση ενός εντυπωσιακού πακέτου μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Κατά τον ίδιο «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει και ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν».

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία της Ελλάδας προκειμένου να βγει στις αγορές ώστε να μπορέσει να πετύχει την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης: Ινστιτούτο Peterson: Δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» η απόφαση του Eurogroup

Μην χάσετε: Η στιγμή της έντασης όταν ρίχνουν νερά και καφέδες στον Πατούλη