Oι ιρακινές δυνάμεις περικύκλωσαν τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη

Οι ιρακινές δυνάμεις ζήτησαν από τους αμάχους στη Μοσούλη να παραμείνουν στα σπίτια τους και από τους τζιχαντιστές να παραδοθούν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της τελικής τους επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο μεγάλο αστικό προπύργιό τους στο Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εισέλθουν κάποια μέτρα μέσα στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης έπειτα από σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές.
Οι μαχητές του ΙΚ «προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Έχουν ενισχύσει πολύ τις γραμμές άμυνάς τους», δήλωσε ο στρατηγός Μάαν αλ Σάαντι, σύμφωνα με το onalert.gr.

Περίπου 100.000 άμαχοι «κρατούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες» από τους τζιχαντιστές στην Παλιά Πόλη, επεσήμανε ο ΟΗΕ, την ώρα που πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολιορκημένοι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε όλα τα βασικά αγαθά.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ υποστηριζόμενες από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό ξεκίνησαν χθες Κυριακή την τελευταία επίθεση για την ανακατάληψη της Παλιάς Πόλης όπου έχουν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές.

Αν καταλάβουν αυτό το τμήμα της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της δεύτερης πόλης που έπεσε στα χέρια του ΙΚ τον Ιούνιο του 2014.

Χθες το βράδυ ελικόπτερα του ιρακινού στρατού έριξαν περίπου 500.000 φυλλάδια πάνω από τη Μοσούλη.

Σε αυτά ο διοικητής της επιχείρησης Ρασίντ Γιαραλάχ ανακοίνωνε στους κατοίκους της πόλης ότι έχουν «περικυκλωθεί όλες οι πλευρές της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης και ότι ξεκινά η επιχείρηση από όλες τις κατευθύνσεις».

«Μείνετε μακριά από δημόσιους χώρους και εκμεταλλευθείτε κάθε ευκαιρία για να προσεγγίσετε τις ιρακινές δυνάμεις ώστε να αποφύγετε να χρησιμοποιηθείτε σαν ανθρώπινες ασπίδες», έγραφαν τα φυλλάδια.

Η Παλιά Πόλη βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίγρη ποταμού που διατρέχει τη Μοσούλη. Αποτελείται από δαιδαλώδεις μικρούς δρόμους, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένους που δεν επιτρέπουν την είσοδο αρμάτων μάχης ή τη χρήση βαρέων όπλων καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των αμάχων.

Ανεπτυγμένα κοντά στο μεγάλο τέμενος στην ανατολική όχθη της Μοσούλης, που ελέγχεται από τον ιρακινό στρατό, στρατιωτικά οχήματα Humvee έχουν αρχίσει να μεταδίδουν μηνύματα μέσω μεγαφώνων προς τους αμάχους και τους τζιχαντιστές.

«Οι ιρακινές δυνάμεις θα βάλουν σύντομα τέλος στα δεινά σας. Η ανατολική και η δυτική Μοσούλη σύντομα θα επανενωθούν», ανέφερε το μήνυμα προς τους αμάχους.

Το μήνυμα προς τους τζιχαντιστές τους έδινε την επιλογή ή «να παραδοθούν ή να πεθάνουν».
Σύμφωνα με τον στρατηγό Σάαντι, «οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να προελαύνουν στην Παλιά Πόλη. Έχουμε θέσει υπό τον έλεγχό μας κάποιες θέσεις στη συνοικία Φάρουκ».

«Οι τζιχαντιστές έχουν κλείσει όλες τις εισόδους της Παλιάς Πόλης, έχουν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και έχουν παγιδεύσει ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις μας. Ήταν πολύ δύσκολο να σπάσουμε μία από τις γραμμές τους», πρόσθεσε.

«Οι δυνάμεις μας προχωρούν πεζή διότι οι δρόμοι είναι πολύ στενοί. Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο του σόου του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Είναι η πιο δύσκολη επιχείρησή μας. Είναι περικυκλωμένοι κατά 270 μοίρες. Δεν έχουν παρά το ποτάμι και δεν έχουν πουθενά να πάνε», τόνισε ο Σάαντι.

Από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης τον Οκτώβριο 862.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την πόλη. Από αυτούς 195.000 έχουν επιστρέψει στις εστίες τους.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό συνολικός αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων, αν και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς.

Η απώλεια της Μοσούλης θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο ΙΚ, το οποίο όμως εξακολουθεί να ελέγχει κάποιες περιοχές στις επαρχίες Νινευή, Κιρκούκ και Άνμπαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε γυναίκες καμικάζι σκότωσαν 16 άτομα στη Νιγηρία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η Ρωσία «απειλεί» τις ΗΠΑ: Θα καταρρίπτεται κάθε ιπτάμενο αντικείμενο στη Συρία

ΑΚΟΜΗ: Συναγερμός στο Λονδίνο: Άνδρας με μαχαίρι επιτέθηκε σε αστυνομικό ουρλιάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»