“Έδεσε” το West Capella στο “Οικόπεδο 11” της Κύπρου

Η γαλλική πλατφόρμα West Capella βρίσκεται από τις 1.30 τα ξημερώματα στο σημείο του οικοπέδου 11 όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Με το που βρέθηκε στο στόχο Ονισήφορος άρχισε τις διαδικασίες σταθεροποίησης ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε ο Φιλελεύθερος.

Κατά την πορεία που προς το Οικόπεδο 11, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων εκτός του FIR Λευκωσίας, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, τουρκικό πολεμικό σκάφος που κυκλοφορεί στην περιοχή έκανε αναγνώριση στοιχείων του West Capella. Μια συνήθης πρακτική από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καθώς πολεμικό πλοία από την Τουρκία κυκλοφορούν συνεχώς στη συγκεκριμένη περιοχή επιχειρώντας να παίξουν ρόλο αστυνόμευσης της ανατολικής Μεσογείου.

Από τις 8 το πρωί η ιδιωτική εταιρεία με την οποία συνήψε συμφωνία η TOTAL άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς την εξέδρα μεταφέροντας προσωπικό και υλικά. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες πτήσεις εξοικείωσης των κυπριακών ελικοπτέρων προς την πλατφόρμα. Τα ελικόπτερα της Δημοκρατίας χρειάζονται γύρω στα 50 λεπτά από το αεροδρόμιο Λάρνακας και 40 από το αεροδρόμιο Πάφου.

Μέχρι και πριν από λίγη ώρα, όπου λήφθηκαν οι τελευταίες πληροφορίες, τόσο τα ραντάρ του West Capella όσο και τα κυπριακά ραντάρ δεν εντόπισαν οποιαδήποτε τουρκική κίνηση σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το χώρο σταθεροποίησης της πλατφόρμας.

Πέριξ της πλατφόρμας – σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα – υπάχουν τρεις ζώνες ασφαλείας. Η «κόκκινη ζώνη» που είναι σε ακτίνα 5 ΝΜ και προεκτείνεται στα 3 χιλιάδες πόδια είναι ο χώρος όπου ουσιαστικά επιτρέπεται σε όσους έχουν σχέση με το West Capella. Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών. Η «κίτρινη ζώνη» στα 15 ΝΜ είναι το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

Σ’ ότι αφορά τις τουρκικές δραστηριότητες θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, σ’ ότι αφορά τις άλλες δύο πλατφόρμες, κινούνταν εντός της κίτρινης και πορτοκαλί ζώνης, αλλά όχι την κόκκινη. Πράξη όχι τυχαία. Γιατί σ’ εκείνο το σημείο μπορεί η παρουσία της να είναι ενοχλητική αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται παράνομη και κανείς δεν μπορεί να την καταδικάσει γι’ αυτό.

Η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το West Capella. Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας καθώς πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεων της. Ωστόσο λόγω του ζητήματος αναγνώρισης η Τουρκία το έπραξε μονομερώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ραγδαίες εξελίξεις: Οι ΗΠΑ έστειλαν το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους στο “Οικόπεδο 11”

Αθ. Δρούγος στο Blue Sky: Φόβοι για τουρκικές προκλήσεις στο Κυπριακό (Βίντεο)

Η αλήθεια για το ναυάγιο στην Ελβετία: Όσα είπε στη Βουλή ο Ν. Κοτζιάς