Απειλή Τραμπ προς Ιράν: “Τηρήστε τη συμφωνία αλλιώς θα έχετε μεγάλα προβλήματα”

Να συμμορφωθεί με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα ή σε αντίθεση περίπτωση “θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα, μεγάλα προβλήματα.”, προειδοποίησε το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μία εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση για την τήρηση από το Ιράν των προβλεπομένων από την παραπάνω συμφωνία, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε ότι ανησυχεί πραγματικά για το Ιράν.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα, γνωστοποίησαν ότι προετοιμάζονται νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, αναφορικά με το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα, αλλά και για την εμπλοκή που έχει στις περιφερειακές εστίες αποσταθεροποίησης.

Οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ έγιναν στην διάρκεια ομιλίας του, σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο Γιάνγκστοουν του Οχάιο.

“Εάν αυτή η συμφωνία δεν προσαρμοστεί σε αυτό που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, θα υπάρξουν μεγάλα, μεγάλα προβλήματα γι’ αυτούς. Αυτό μπορώ να σας το πω. Πιστέψτε με,” είπε ο Τραμπ.

“Ίσως να έχετε σκεφτεί ότι αυτοί είπαν σ’ ευχαριστούμε Αμερική. Πραγματικά σε αγαπούμε πάρα πολύ. Αντί γι’ αυτό έχουν ενθαρρυνθεί. Αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι στην εφημερίδα “The Wall Street Journal”ότι θα εκπλαγεί εάν το Ιράν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από την διεθνή συμφωνία κατά την επόμενη αξιολόγηση, σε τρεις μήνες. “Θα συζητήσουμε και πάλι για το ζήτημα αυτό σε 90 ημέρες, αλλά θα εκπλαγώ αν τηρούν τα προβλεπόμενα,” τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, επιτέθηκε φραστικά στους “ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες” υποστηρίζοντας ότι θέλει να τους κρατήσει μακρυά από τις ΗΠΑ, μετά την “ολική καταστροφή” που προκάλεσαν στην Ευρώπη. “Θέλουμε να υποδεχτούμε στην χώρα μας, μόνο αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας,” τόνισε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ πήγε στο Οχάιο, ενώ διαφαίνεται μία υπόγεια διαμάχη με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς κι ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Κογκρέσο, αλλά και από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με ενδεχόμενη συνωμοσία της προεκλογικής του εκστρατείας με την Ρωσία.

Ο ίδιος, προσπαθεί να τονίσει ότι καταπολεμά το πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσινγκτον, ενώ την οπτική αυτή παρουσίασε και η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ κατά την εισαγωγική ομιλία της, στο Οχάιο. “Η Ουάσινγκτον τον πολεμά με κάθε τρόπο και σε κάθε του βήμα. Ωστόσο, γνωρίζω τον σύζυγό μου, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ποτέ,” τόνισε η ίδια.

Ο Τραμπ απέρριψε επίσης, την κριτική ότι είναι ένας πρόεδρος που δεν είναι πολιτικά σωστός, καθώς επικρίνεται για την εκτεταμένη χρήση του Twitter. “Θα ήθελα να πω ότι με εξαίρεση τον μεγάλο Αβραάμ Λίνκολν μπορώ να είμαι περισσότερο προεδρικός από τον οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα σε αυτό και δεν θα εμποδιστούμε από τους λομπίστες ή τα ειδικά συμφέροντα,” είπε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρυμένος από την οριακή εκλογική του νίκη στην Γερουσία που ψήφισε για την διεξαγωγή της συζήτησης σχετικά με την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) κάλεσε τους Δημοκρατικούς να σταματήσουν τις αντιπολιτευτικές τακτικές έναντι των προσπαθειών του, ενώ αμφέβαλε ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

“Είναι καιρός για τους Δημοκρατικούς να σταματήσουν ν’ αντιστέκονται. Αυτό είναι το σλόγκαν τους, αντίσταση, αντίσταση. Πρέπει τελικά να κάνουν αυτό που είναι σωστό για τους Αμερικανούς, αλλά ίσως θα το κάνουμε εμείς,” είπε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Ξένος Τύπος: Πολιτικά τα κίνητρα εξόδου στις αγορές – Προβλέπουν 4ο Μνημόνιο το 2018!