Κουντουρά: “Μεγάλη η ζημιά στον τουρισμό εάν κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι”

«Όλοι οι φορείς στο τουρισμό είναι αναστατωμένοι και αυτές οι ενέργειες δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες. Θα πρέπει να το σκεφθούν δεύτερη φορά για την απεργία», επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναφορικά με το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αττική, το προσεχές σαββατοκύριακο.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, η κ. Κουντουρά σημείωσε πως το Υπουργείο Πολιτισμού είναι στην κατεύθυνση να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα τους. Εάν γίνει η απεργία μιλάμε για χιλιάδες τουρίστες που θα βρουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό θα είναι μεγάλη ζημιά κατέληξε η υπουργός Τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματεάς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Μαυρικόπουλος διευκρίνησε πως πρόκειται για 48 ωρη απεργία στο Νομό Αττικής και όχι πανελλαδική. Παράλληλα σημείωσε πως την Τρίτη υπήρξε συζήτηση με την υπουργό Πολιτισμού, η οποία όπως είπε «ήταν σε καλό κλίμα και η ομοσπονδία περιμένει απαντήσεις.

Επιστολή της ΕΞΑΑ στην Κονιόρδου

Την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού ζητά με επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής με αφορμή την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) να προκηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε υπηρεσίες του Υπουργείου στο Ν. Αττικής το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουλίου .

Στην επιστολή, η Ένωση επισημαίνει πως ο κίνδυνος να παραμείνουν κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το λεκανοπέδιο μεσούσης της τουριστικής περιόδου και για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, αποτελεί μείζον ζήτημα για επισκέπτες της πόλης και επαγγελματίες του Τουρισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα πολυετών ερευνών της Ένωσης, περί «Ικανοποίησης Επισκεπτών & Απόδοσης Ξενοδοχείων» οι τουρίστες της Αθήνας, δηλώνουν πως ο βασικός λόγος επίσκεψής τους είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και το πολιτιστικό ενδιαφέρον της πρωτεύουσας – σε ποσοστό 80%.

Θα ήταν κρίμα, εργαζόμενοι και επαγγελματίες στον Τουρισμό, να βρεθούν -γι’ άλλη μια φορά- στη δυσάρεστη θέση να εξηγούν σε τουρίστες που διένυσαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα για να επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τον λόγο για τον οποίο είναι ‘κλειστοί’ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων η οποία επισημαίνει πως για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα καλούμαστε να ενημερώσουμε το διεθνές δίκτυο συνεργατών μας και τους διεθνείς επισκέπτες μας ότι θα βρουν κλειστές τις πόρτες των Μουσείων & των Αρχαιολογικών Χώρων στην Αττική.

Από τις 4 Ιουλίου είχαμε απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα διαβούλευσης, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ελπίζουμε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η πολιτεία να αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από την αδυναμία εξεύρεσης λύσης.

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου η Αθήνα και οι όμοροι Νομοί είναι γεμάτοι τουρίστες που έχουν μήνες πριν προγραμματίσει την άφιξή τους στην Αθήνα με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων που εξαιτίας της απεργίας θα ανατραπεί ή δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι δε συνάδελφοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καλούνται να αναζητήσουν λύσεις και να δώσουν εξηγήσεις στους πελάτες τους οι οποίοι αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας τις πιο πολύτιμες ημέρες του χρόνου τους που είναι οι διακοπές τους.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους – Υπουργεία, εργαζόμενους – να επιστρατεύσουν κάθε δυνατότητα αποφυγής της άσκοπης ταλαιπωρίας των επισκεπτών της Αττικής.

Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρείται ο Τουρισμός της χώρας από τους ανθρώπους που ζουν από αυτόν.

Διαβάστε επίσης: Κάτι ξέρουν οι επενδυτές: Υποχώρησε το χρηματιστήριο παρά την έκδοση του ομολόγου