“Ο Τσίπρας κορόιδεψε γονείς και μαθητές” κατήγγειλε η ΝΔ

Κεραμέως

Δριμεία επίθεση κατά Τσίπρα εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τους μαθητές και τους γονείς τους παίζοντας με την ψυχολογία των παιδιών», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως

«Αρχές Μαΐου, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουν.

, δύο μήνες μετά, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα βασίζεται, σε τι άλλο; Μα στις πανελλαδικές εξετάσεις!», δήλωσε η κ. Κεραμέως και συνέχισε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «κορόιδεψε τους μαθητές και τους γονείς τους παίζοντας με την ψυχολογία των παιδιών».

«Αντί για πραγματικό ενδιαφέρον για την Παιδεία, τους νέους και την προοπτική τους, η Κυβέρνηση, με πρωτοφανή ανευθυνότητα και υποκρισία, επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Τι ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση

Αν κρίνει κανένας από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, τότε το σύστημα θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ και τα επόμενα χρόνια απλώς με κάποιες επιμέρους αλλαγές.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του υπουργείου, κατέστησε σαφές ότι στο νέο σύστημα που σχεδιάζει το υπουργείο θα έχουν θέση και οι εξετάσεις.

Ωστόσο, ρόλο στην συνδιαμόρφωση της βαθμολογίας για τον μαθητή που θα κρίνει την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, θα έχει η βαθμολογία των καθηγητών του σχολείου.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια το 2020. Οι υποψήφιοι εκείνη τη χρονιά, για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα-Εκθεση για όλους, δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή και ένα ακόμη μάθημα που θα επιλέγει ο υποψήφιος και θα διευρύνει τον αριθμό των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.

Στην Γ’ Λυκείου οι μαθητές θα αξιολογούνται προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο και γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε τέσσερα μαθήματα.

Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ θα προσμετράται με (ακαθόριστο ακόμη) υψηλό συντελεστή ο βαθμός από τις πανελλαδικές εξετάσεις και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ λυκείου. Αντίστροφο βάρος θα έχουν οι πανελλαδικές και οι ενδοσχολικές στη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου – μεγαλύτερο για τις ενδοσχολικές, μικρότερο για τις πανελλαδικές.

Σε δήλωσή του προς την «Καθημερινή» και σε ερώτημα αν τα τέσσερα μαθήματα περιορίσουν το εύρος των επιλογών των υποψήφιων, ο κ. Κουζέλης εξήγησε ότι οι υποψήφιοι από το 2020 και μετά θα έχουν περίπου το 90% των επιλογών που έχουν οι σημερινοί.

Από την πλευρά του Ινστιτούτου διευκρίνιζαν ακόμη ότι οι εξετάσεις εξακολουθούν να είναι πανελλαδικές αλλά τα θέματα δεν θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων θα παραμείνει με στόχο να διατηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πριν φτάσουν οι μαθητές στις εξετάσεις θα έχουν δει αλλαγές και στα μαθήματα του Λυκείου.

Στην Γ΄ Λυκείου θα διδάσκονται υποχρεωτικά Θρησκευτικά και θα κάνουν Γυμναστική, ενώ θα υπάρχει και ένα πρόγραμμα με δράσεις εθελοντικού και κοινωνικής προσφοράς

Ακόμη, στην Β’ και την Γ’ Λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων, από 18 και 15 που είναι σήμερα. Τα μαθήματα θα διδάσκονται σε δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες και θα μεταβληθεί ο τρόπος αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης: Η «επίσκεψη» του 83χρονου σε οίκο ανοχής ήταν η τελευταία