Τουρκία: Φυλακισμένος Κούρδος βουλευτής αρνήθηκε να δικαστεί με χειροπέδες

Την άρνησή του να παρευρεθεί σε συνεδρίαση δικαστηρίου στην Άγκυρα, όπου δικάζεται με την κατηγορία της διατήρησης δεσμών με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εξέφρασε ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς, που κρατείται στη φυλακή του Εντιρνέ (Αδριανούπολη), ζήτησε να είναι παρών στο δικαστήριο, όμως αρνήθηκε να μεταφερθεί στην Άγκυρα με χειροπέδες, επεσήμανε το HDP.

«Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι βουλευτής, ότι η ασυλία του εξακολουθεί να ισχύει και ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση αν του φορέσουν χειροπέδες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τότε ο φρουρός απάντησε στον Ντεμιρτάς ότι δεν μπορούν να τον πάνε στην Άγκυρα χωρίς χειροπέδες, οπότε επέστρεψε στο κελί του.

Οι δικηγόροι του HDP αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ το κοινό χειροκρότησε την απόφαση να μπουν χειροπέδες στον Ντεμιρτάς. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα.

Περισσότεροι από 12 βουλευτές του HDP, περιλαμβανομένης της πρώην συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ έχουν φυλακιστεί, κυρίως για τους φερόμενους δεσμούς τους με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

«Είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι πρόεδρος του HDP και βουλευτής», δήλωσε η Σερπίλ Κεμάλμπεϊ, που αντικατέστησε τη Γιουκσεκντάγκ μετά τη σύλληψή της.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει ποινή κάθειρξης 142 ετών για τον Ντεμιρτάς και 83 ετών για τη Γιουκσεκντάγκ. Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο για «προσβολή του τουρκικού λαού, της κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών».

Στο πλαίσιο των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα 5.000 μέλη του HDP έχουν συλληφθεί, όπως καταγγέλλει το ίδιο το κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι προ τρεις μήνες ο φυλακισμένος ηγέτης του σημαντικότερου κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε αρχίσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης, μετά την έναρξη διαλόγου με τη σωφρονιστική διοίκηση.

Ο Ντεμιρτάς κάλεσε τη διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης να αρχίσουν διάλογο στις φυλακές όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη απεργίες πείνας από δεκάδες πολιτικούς κρατουμένους.

Ο χαρισματικός ηγέτης του HDP είναι αντιμέτωπος με δεκάδες δικαστικές διώξεις.

Κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 142 ετών κάθειρξης μόνο σε μία δίκη, στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση» και ότι ευθύνεται για τη διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Οι τουρκικές αρχές ερίζουν ότι το HDP αποτελεί μια πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο Κατάρ οι Αραβικές χώρες