Συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό μετά από την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στο Αμβούργο.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία “μπορούν να εργαστούν από κοινού”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε ενημέρωση προς του δημοσιογράφους μετά από το τετ α τετ των δύο ηγετών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

“Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ιορδανοί (…) συμφώνησαν ένα μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης” στις περιοχές της Ντεράα, της Κουνέιτρα και της Σουέιντα, είπε ο Λαβρόφ. “Σε αυτήν τη ζώνη θα εφαρμοστεί εκεχειρία από το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον από την πλευρά του είπε ότι μολονότι χαιρετίζει τη συμφωνία αυτή, θα ήθελε να δει περισσότερα απτά αποτελέσματα επί του πεδίου. “Η πρόσφατη ιστορία του συριακού εμφύλιου πολέμου είναι γεμάτη με εκχειρίες και θα ήταν καλό… μία ημέρα να έχουμε μια εκεχειρία”, είπε από την Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. “Καμία από αυτές δεν ήταν πραγματική εκεχειρία, παραβιάζονταν συστηματικά, από το καθεστώς και από τη ρωσική δράση. Για αυτό… καλωσορίζουμε οποιαδήποτε εκεχειρία αλλά ας δούμε τα αποτελέσματα επί του πεδίου”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιτέλους Πούτιν και Τράμπ πρόσωπο με πρόσωπο: Χαμόγελα & χειραψίες για πρώτη φορά (pics & video)

Μέρκελ: «Μακριά νύχτα» περιμένει τους αξιωματούχους του G20

Εγκλωβίστηκε η Μελάνια Τραμπ στο ξενοδοχείο από τους διαδηλωτές