«ΝΑΥΤΕΧ» για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Κύπρος

Σύμφωνα με τη οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑΥΤΕΞ) η είσοδος γύρω από την εξέδρα γεώτρησης “West Κapella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο μετά την κήρυξή της ως ζώνη ασφαλείας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών.

Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μη αποδεκτό χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε «ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων», όπως ανέφερε, αφήνοντας να διαφανούν οι κεκαλυμμένες απειλές του προς τις εταιρείες

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά, από το βήμα του πετρελαϊκού συνεδρίου World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται δύο μέρες πριν την άφιξη της της εξέδρας με το τρυπάνι για τη γεώτρηση.

Η εξέδρα έχει δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης:  Κάθετος ο Μοσκοβισί: «Όσο λιγότερο μιλάμε για την Ελλάδα τόσο το καλύτερο»