Καρχαρίες να ρίχνουν έναν… υπνάκο κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι καρχαρίες δεν πέφτουν σε βαθύ ύπνο. Αντιθέτως απλά ξεκουράζονται για λίγο με τα μάτια τους να παραμένουν ανοικτά και ενεργά.

Κατά τη διάρκεια κατάδυσης στον κόλπο του Μεξικού που διοργάνωσε η εταιρία Scubacadémie που εδρεύει στο Κεμπέκ του Καναδά, βρέθηκαν μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα. Στον πυθμένα κοντά σε μια υποβρύχια σπηλιά βρήκαν ένα κοπάδι καρχαριών να αναπαύεται!

Οι δύτες πλησίασαν αρκετά και κατάφεραν να τραβήξουν εντυπωσιακές εικόνες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ολόκληρο κοπάδι καρχαριών να παίρνουν έναν “υπνάκο”, σύμφωνα με το nationalgeographic.com.

Το πως ακριβώς αναπαύονται οι καρχαρίες δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια βικιπαιδεία, μερικοί καρχαρίες μπορούν να βρίσκονται στο βυθό, ενώ αντλούν ενεργά νερό μέσα από τα βράγχια τους, αλλά τα μάτια τους παραμένουν ανοιχτά και ενεργά παρακολουθούν τους δύτες. Όταν ένας καρχαρίας αναπαύεται, δεν χρησιμοποιεί τα ρουθούνια του, αλλά μάλλον το φυσητήρα του. Αν ένας καρχαρίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα ρουθούνια του, ενώ ακουμπά στον πυθμένα του ωκεανού, θα «εισπνεύσει» άμμο αντί νερό. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι καρχαρίες έχουν φυσητήρες.

Ο νωτιαίος μυελός του ακανθία, και όχι ο εγκέφαλός του, συντονίζει το κολύμπι, ώστε ο ακανθίας να μπορεί να συνεχίσει να κολυμπάει, ενώ κοιμάται. Είναι επίσης πιθανό ότι οι καρχαρίες κοιμούνται κατά τρόπο παρόμοιο με τα δελφίνια, με ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο κάθε φορά, διατηρώντας έτσι κάποια συνείδηση ​​και εγκεφαλική δραστηριότητα ανά πάσα στιγμή.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Χαμός» στην Καμπότζη: Γυναίκα παντρεύτηκε… μοσχάρι (Βίντεο)

«Παράξενο» τριχωτό πλάσμα έπιασαν στο Αζερμπαϊτζάν (Βίντεο)

Εθεάθη το θρυλικό Τσουπακάμπρα στην Καλιφόρνια; (Βίντεο)

Άνδρας ρισκάρει την ζωή του για να ξεδιψάσει Βασιλική κόμπρα (Video)

«Σάρωσαν» την άβυσσο και βρήκαν απίστευτα πλάσματα (Εικόνες και βίντεο)

Δεν ξανάγινε! Ελέφαντας «έκλεβε» πατάτες από φορτηγό! (vid)