Η ExxonMobil “τρυπάει” στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ το 2018

01 de diciembre de 2009 / Bogotá CERVECERA BAVARIA Foto / Colprensa / Archivo

Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν οι δύο ερευνητικές γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το Capital.com.cy.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κύπρο η εταιρία ExxonMobil το μεσημέρι της Τετάρτης, γνωστοποίησε ότι η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την απόκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, ενώ ήδη έχει γίνει η προκαταρκτική “ταχεία επεξεργασία” τους.

Αυτή την περίοδο η κοινοπραξία βρίσκεται στη διαδικασία των συμβάσεων για τις εξέδρες γεώτρησης και για τον σχεδιασμό των φρεατίων.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι στιγμής έχουν μελετηθεί όλα τα θέματα που αφορούν στη βάση των εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού και άλλες συναφείς υπηρεσίες.

Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ο προγραμματισμός για απόσπαση τοπικού προσωπικού της ExxonMobil στο πρόγραμμα υπεράκτιων ερευνών, ενώ προγραμματίζεται η προσθήκη επιπλέον προσωπικού, γεγονός που συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η κοινοπραξία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη τοπικών δεξιοτήτων με βάση την κατάρτιση και την μαθητεία, ενώ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δοθούν υποτροφίες για στήριξη και αγορά εξοπλισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, τα μελλοντικά βήματα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών.

Ποια είναι η κοινοπραξία

Η ExxonMobil είναι ο επικεφαλής διεθνής εταίρος σε 12 από τις 14 εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Κατάρ, ενώ έχει πολλαπλές συνεργασίες με την Qatar Petroleum σε τεχνολογικά επιτεύγματα, τις μεγαλύτερες αλυσίδες παραγωγής και τα μεγαλύτερα πλοία.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ η εταιρία ExxonMobil ανέπτυξε συνεργασία με τον κρατικό φορέα Quatar Petroleum για την ανάπτυξη του κοιτάσματος “North Field”, της μεγαλύτερης στον κόσμο non-associated πηγής αερίου.

Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει παρουσία για περισσότερα από 100 χρόνια στην Ευρώπη, ενώ κατέχει το 14% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2016.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«ΝΑΥΤΕΧ» για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Κύπρος

Άκρως προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ: «Τα πετρέλαια στην Κύπρο ανήκουν στην Τουρκία» -Απειλεί ο Ερντογάν

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου» εκτιμάει ο Γιούνκερ

Στρατηγός Παραγιουδάκης: Αν πέσει η Κύπρος κινδυνεύει και η Ελλάδα (vid)