70.000 άνθρωποι απομακρύνονται για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’Π.Π.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης για εξουδετέρωση βόμβας του β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι αρχές εκκένωσαν ακόμα και νοσοκομεία, γηροκομεία, καθώς και την ραδιοφωνία Έσσης.

Την Κυριακή το πρωί στις 6 (γερμανική ώρα) ξεκίνησε στη Φρανκφούρτη η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης περιοχής στην μεταπολεμική Γερμανία. Σχεδόν 70.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους που βρίσκονται σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο όπου βρέθηκε βόμβα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα τους είναι ασθενείς δύο νοσοκομείων, ηλικιωμένοι 20 γηροκομείων και περίπου 500 άτομα με ειδικές ανάγκες που διέμεναν στα σπίτια τους. Βάση του σχεδιασμού της αστυνομίας και της πυροσβεστικής η εκκένωση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα. Ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί επειδή αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Από τις 9 το πρωί αστυνομία είχε αρχίσει να ελέγχει δρόμο προς δρόμο, διαμέρισμα προς διαμέρισμα. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε ακόμα και ελικόπτερο με θερμική κάμερα. Εντός της απαγορευμένης ζώνης στο κέντρο της Φρανκφούρτης βρίσκονται τα κτήρια της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, του πανεπιστημίου, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του κρατιδίου της Έσης, του αρχηγείου της αστυνομίας αλλά και η Όπερα της πόλης.

1,4 τόνοι εκρηκτική ύλη

Η εκκένωση της περιοχής που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η απομάκρυνση τόσων ανθρώπων κρίθηκε αναγκαία λόγω των καταστροφών που θα μπορούσε να προκαλέσει η βόμβα που βρέθηκε την Τετάρτη. Πρόκειται για μια βόμβα τύπου HC 4000, που ερρίφθη από βρετανικό βομβαρδιστικό στη διάρκεια των βομβαρδισμών της Φρανκφούρτης στον Δεύτερο Παγκόσμιου Πόλεμο. Η βόμβα ζυγίζει πάνω από 1,8 τόνους, από τους οποίους οι 1,4 τόνοι είναι εκρηκτική ύλη. Η εξουδετέρωση των τριών πυροκροτητών της βόμβας θα γίνει εξ αποστάσεως.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν. Κορέα: «Να απομονωθεί εντελώς η Βόρειος Κορέα»

Η Κίνα καταδικάζει έντονα την Β. Κορέα για την νέα πυρηνική δοκιμή

Μήνυμα Τραμπ σε Βόρειο Κορέα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» – Ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση;

Παγκόσμιος τρόμος! Η Β. Κορέα πυροδότησε βόμβα υδρογόνου – Προκάλεσε σεισμό 6,3 βαθμών